Hlavní obsah

Podle Hájka inspiroval Havla Mussolini a fašismus

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek v pátek nepřímo přirovnal zesnulého exprezidenta Václava Havla k Benito Mussolinimu. Hájek čtyři dny před prvním výročím Havlova úmrtí (18. prosince) v České televizi obhajoval svou nedávno vydanou knihu Smrt v sametu, ve které se zabývá mimo jiné úlohou Havla v české společnosti po roce 1989.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hájek

Článek

„Václav Havel nevěřil v demokracii klasického, západního typu. Mířil k něčemu, co se nazývá korporativistickým, fašistickým státem - v jeho pojetí občanské společnosti, chcete-li. Státem, který například v Itálii vybudoval duce (Mussolini, pozn.red.) a byl nazván fašismem,“ řekl Hájek v ČT.

„Jsem přesvědčen, že mířil k vládě nevolených elit, blízkých pracovníků a velkých společenství. Na základě analýzy jsem si jist, že Havel nesloužil ani pravdě, ani lásce, ale jejímu pravému opaku,“ útočil na bývalého prezidenta Hájek. Ten ve své knize píše, že Havel byl, ať už vědomě či nikoliv, „nástrojem lži a nenávisti“.

Kniha Smrt v sametu není podle Petra Hájka dehonestační ani tvrdá. „V záplavě adoračních výkřiků, seriálů a podobně je dobře, když jednou zazní kritický hlas, který bývalého prezidenta Havla hodnotí z jiného hlediska,“ hájí se Hájek.

Prezident Václav Klaus před několika dni zhodnotil knihu svého blízkého spolupracovníka jako „skvěle napsanou“. Řekl také, že kritiku Havlovy společenské role v podstatě sdílí, bez použitých expresivních výrazů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám