Hlavní obsah

Klaus pochválil Hájkovu knihu o Havlovi coby služebníkovi Satana

Prezident Václav Klaus se pochvalně vyjádřil o knize svého spolupracovníka Petra Hájka. Dílo, v němž se zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky pro oblast komunikace a kultury ostře vymezuje vůči ideovým oponentům, je podle prezidenta "nemilosrdnou politologickou a sociologickou kritikou současného postmoderního, postdemokratického, postpolitického světa a jeho hlavních protagonistů".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Hájek

Článek

Klaus v odpovědích pro server Parlamentní listy uvedl, že s Hájkem sice v mnohém nesouhlasí, nicméně řadu jeho názorů sdílí.

Hájek, který je znám jako příznivec neortodoxních názorů a v minulosti zpochybňoval například škodlivost kouření či existenci Usámy bin Ládina, se ve svém nejnovějším opusu vymezuje především proti zastáncům občanské společnosti a zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi, který podle něj sloužil Satanovi a byl nástrojem sil lži a nenávisti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

S touto kritikou se ztotožňuje i Klaus, byť na rozdíl od Hájka by volil mírnější slovník. "Autorovu kritiku historické role Václava Havla (nikoli všechny Hájkovy v této souvislosti použité expresivní a nadsazené výrazy) v podstatě sdílím," přiznal Klaus.

Prezident se naopak s Hájkem neztotožňuje v primárních východiscích. "Od autora se liším základním světonázorem. Nemohu akceptovat – jako svůj pohled – jeho víru v katolickou doktrínu, ze které v této knize tak významným způsobem vychází. Myslím, že je třeba udělat už i jeden krok dále," zdůraznil prezident, který namísto náboženských doktrín upřednostňuje "elementární lidskou pokoru před světem i přírodou, respekt k tomu, že je něco, co náš život přesahuje (...)," dodal Klaus.

Hájkova kniha je podle Klause "pozoruhodnou, téměř povinnou četbou pro každého, koho zajímá náš svět".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám