Hlavní obsah

Podle Čunka mohl být únik informací ze spisu záměrný

Právo, Novinky, Karolína Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle Čunka může být únik informací ze státního zastupitelství cílený a na objednávku. Sdělil to v neděli novinářům po televizní debatě v České televizi. Domnívá se, že to může být reakce na to, když jím spravované ministerstvo nevyhovělo některé z žádostí o peníze. Večer se zlínský krajský výbor KDU/ČSL rozhodl podpořit setrvání Jiřího Čunka ve funkci.

Článek

Zlínský krajský výbor, který se sešel večer, na žádost Jiřího Čunka také na úterní konferenci navrhne, aby sjezd lidovců v dubnu 2008 byl sjezdem volebním. Ani ve Zlíně Jiří Čunek nesdělil, komu patřily ukládané peníze. Ale členy přesvědčil, takže podpoří jeho setrvání ve funkci, uvedl předseda krajské organizace Jiří Stodůlka.

Pro setrvání Čunka ve funkci hlasovala podle zpravodaje ČT drtivá většina z dvacítky účastníků, nikdo nebyl proti a jen dva se zdrželi. Jiří Čunek je dostatečně přesvědčil o své nevinně v případu zneužití dávek. Přiklonili se k tomu, že případ je účelový

Po nedělních otázkách Václava Moravce ale Čunek novinářům naznačil, že úniky informací ze státního zastupitelství mohl být záměrný a někdo si jej objednal. Podle něj by proto prospělo, kdyby se podařilo zjistit, jaká existují propojení mezi různými lobbisty, ať už fyzickými i právnickými osobami, nebo i politickými stranami, které si platí policii, aby pro ně vyzvídala.

 "Očista by měla objasnit, jak tento úřad funguje a jestli není zneužíváno demokratických mechanismů, odkud unikají tyto informace, a kdo si je objednal," řekl Čunek. Existují i spekulace o tom, že Čunek je pod tlakem z důvodu, že je zájem o post šéfa resortu ministerstva pro místní rozvoj, protože spravuje výraznou částku peněz.

"V Praze jsem nový, neznám jaké tu fungují vazby. A to možná někomu vadí. Jsou lidé, kteří mě navštěvují, někdo chce 3 miliardy, někdo chce jen sto milionů, ministr pro místní rozvoj podepisuje velké peníze. Mnoha lidem asi vadí, že jsem jejich žádostem nevyhověl," řekl po televizní debatě novinářům.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zkoumá Čunkovy dávky

Vsetínští kriminalisté se v případu Jiřího Čunka zaměřili především na zjištění toho, zda jeho rodina v devadesátých letech neoprávněně nepobírala sociální...

Výběr článků

Načítám