Hlavní obsah

Jiří Čunek: Bral jsem podporu na bydlení 50 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že podporu na bydlení v letech 1996 a 1997 skutečně bral. Šlo však jen o podporu ve výši desítek korun měsíčně a sám o ni přímo nepožádal.

Článek

Bral jsem příplatek na bydlení 50 korun měsíčně v roce 1997," uvedl Jiří Čunek. "Bral jsem je jen dva roky svého života v roce 1996 a 1997, ale jako součást jedné státní podpory, takto udělal výpočet úřad, moji záležitostí bylo jen, zda požádám, nebo nepožádám o přídavky," dodal Čunek s tím, že šlo o přídavky na děti - měl čtyři a žena byla na mateřské. Takto je vypočítal úřad. "V roce 1997 to bylo 50 korun a v roce 1996 140 korun," upřesnil částky Čunek.

Čunek nepovažuje za chybu, že o přídavky požádal: "Není to nemorální, tyto dávky nejsou koncipovány jako dávky pro chudé, ale dávky na podporu rodiny." Podle Čunka je jedno, jestli někdo bere přídavky a už dům nebo byt má, nebo jestli jen šetří, aby si dům postavil.

Uvedl také, že nešlo o žádné ohromující částky: "V roce 1998 byly přídavky za děti za rok 23 000 korun a mateřská 27 000 korun." Čunek ještě dodal: "Od té doby co jsem byl starostou, jsem už nepožádal o dávky, i když jsem na ně mel právo."

Čunek obhajoval stavbu domu

Čunek také tvrdil, že dům si skutečně mohl postavit z vydělaných a našetřených peněz: "Šetření policie jasně ukazuje, že rodina našetřila, ne našetřila, ale vydělala, měla příjem 4,6 miliónu korun. Jen od roku 1999 do roku 2002 jsem se ženou vydělal více než tři milióny korun a ještě jsme si vzali hypotéku. Z toho jsme si postavili dům za tři miliónu korun."

Čunek ovšem nevysvětlil, odkud vzal dva milióny, které uložil. Jen zopakoval, že šlo o svěřené peníze. "To že máte ve správě prostředky, to neznamená, že je to váš příjem," řekl a zopakoval: "Jestli policie něco šetří, je to dobře, ale nemůže nic vyšetřit, protože je to všechno v pořádku." Jména lidí, kteří mu peníze svěřili, ovšem nezveřejnil.

Sdělil pouze, že v úterý to řekne svým stranických kolegům na mimořádné konferenci KDU-ČSL. "Odpovím svým kolegům na všechny otázky, které mi dají včetně těch dvou miliónů," řekl Čunek a dodal  "Vám neodpovím, protože je to nefér." Podle něj by totiž podtrhl své kolegy, kdyby to řekl veřejnosti už předem prostřednictvím médií. 

Zda odstoupí z čela KDU-ČSL, neprozradil. Zdůraznil pouze, že předsedu volí sjezd a nedá se odvolat, ale že sám bude jednat tak, aby to nepoškodilo KDU-ČSL.

Odstupující vicepremiér Jiří Čunek chce zjistit, zda má v KDU-ČSL jako předseda důvěru. Bude o tom jednat v úterý celostátní stranická konference. Na zasedání by naopak nemělo padnout konečné jméno Čunkova nástupce v koaličním kabinetu, mělo by být známo do dvou týdnů. Řekli to v neděli Čunek a první místopředseda lidovců Roman Línek.

Reklama

Související témata:

Související články

Místní rozvoj by mohl převzít Roman Línek

Kdo nastoupí za Jiřího Čunka na post ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra? Tato otázka začala pulzovat mezi lidovci. Nejčastěji padalo jméno prvního...

Čunek chce dál zůstat v čele lidovců

Odstupující vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nemíní odejít z čela KDU-ČSL, a to i přes nekteré vnitrostranické hlasy, které požadují jeho odchod...

Kauzu Čunek odskákal vrchní žalobce Ištvan

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v pátek skončil kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka ve své funkci. Odvolací dekret mu osobně ještě dnes doručil...

Výběr článků

Načítám