Hlavní obsah

Podívejte se ze vzduchu na největší skládku v ČR

Novinky, mak
Praha

Na ďáblické skládce, která je největší v Praze, ale i v celé republice, každý den skončí tuny komunálního odpadu. Kopec odpadků, ač z velké části zatravněn, tvoří i hlavní pohledovou dominantu území. Podívejte se, jak vypadá ze vzduchu.

Podívejte se na gigantickou skládku v ĎáblicíchVideo: Novinky

 
Článek

Ďáblickou skládku spravuje soukromá společnost. Do roku 2008 na ni bylo uloženo přibližně 300 tisíc tun komunálního odpadu ročně. Svážel se hlavně z území Prahy a pouhá čtyři procenta hmotnosti pak byla z obcí v dojezdové vzdálenosti, tedy z Odoleny Vody, Klecan nebo Líbeznice.

„Od roku 2008, tedy v době, kdy hlavní město Praha ještě nerozhodlo o svém územním plánu, a tedy o pokračování této skládky, rozhodlo vedení společnosti A.S.A. o takzvaném útlumovém programu pro tuto skládku. Útlumový program měl zbytkovou kapacitu skládky rezervovat pouze pro odpady, které pocházejí z domácností hlavního města. Dnes se naváží celkově do 100 tisíc tun odpadů ročně,“ řekla mluvčí Šárka Býmová ze společnosti A.S.A, která skládku spravuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odpad se kontroluje

Směsný komunální odpad je po kontrole na váze odvezen na skládku, kde je zhutněn, smíchán s technologickým materiálem, většinou stavební sutí, a takzvanými velkotonážními kompaktory zapracován do skládky.

„Vzhledem k tomu, že odpad je podroben kontrole, tak se zpravidla nestává, že by se na skládku dostalo něco netradičního. Zaznamenali jsme ale případ, kdy se sem dostal cenný umělecký materiál. V případě, že je cokoli na skládku navezeno, skončí to nenávratně v tělese skládky,“ doplnila Býmová.

Může se tam podívat i veřejnost

Skládka Ďáblice je v provozu od poloviny roku 1993. V areálu se provádí také sledování kvality odpadů například detektorem radioaktivního materiálu, chemické analýzy dovezených odpadů a dále monitoring podzemních vod.

„Skládka je pravidelně kontrolována hygieniky, orgány místní a státní správy, mimo jiné Inspekcí životního prostředí. Je rovněž pod dohledem veřejnosti, která má možnost účastnit se pravidelných kontrolních dnů,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám