Hlavní obsah

Počkáme si na jeho program, reagují na Petříčkovu kandidaturu spolustraníci

Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím opatrně hodnotí ohlášenou kandidaturu ministra zahraničí Tomáše Petříčka na šéfa ČSSD jeho straničtí kolegové z vedení strany. Většina oslovených se shoduje: počkáme si, s jakým přijde programem. Petříček v pondělí oznámil, že se na dubnovém sjezdu bude ucházet o post předsedy ČSSD, který nyní zastává jeho vládní kolega Jan Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Petříček a Jana Maláčová

Článek

„ČSSD je demokratická strana, každý má právo ucházet se na sjezdu o předsednické křeslo. Tomáš Petříček jistě ví, do čeho jde,“ řekl Právu Hamáček.

Podle místopředsedy strany Ondřeje Veselého je vždy dobré, pokud na post kandiduje víc lidí. „Pokud jde jen jeden uchazeč, jako třeba u ANO nebo SPD, tak je to nuda. Takže v tomto případě to může být zajímavý souboj,“ řekl.

Petříček vyzve Hamáčka na souboj o vedení ČSSD

Domácí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek považuje za klíčové, s čím chce Petříček straníky oslovit. „Každý může kandidovat na předsedu, jsme demokratická strana,“ řekl Právu a dodal: „Kandidatura ale není jen jméno, ale také program, co by měla strana dělat, s čím by měla jít do voleb.“

Obdobně se vyjádřil někdejší místopředseda strany, pardubický hejtman Martin Netolický. „Je to projev demokratického způsobu diskuse, pokud chce někdo nabídnout alternativu, je to normální v demokratické straně,“ řekl v ČT.

Prý si počká, s čím Petříček přijde. Jak poznamenal, zná jak Hamáčka, tak Petříčka velmi dobře a dlouho a oba považuje za slušné a kultivované lidi. „Budu poctivě poslouchat jejich přístup k sociální demokracii, k programu, střednědobé vizi,“ uvedl Netolický s tím, že je třeba myslet několik let dopředu.

Jako člena příštího vedení strany chce vidět Petříčka místopředseda strany Michal Šmarda. „Tomáš Petříček má své místo ve vedení ČSSD, řekl Právu. Souhlasí s jeho projektem spolupráce levicových sil, který považuje za důležitý. „Oznámení kandidatury na předsedu mne překvapilo, určitě to ještě bude věcí diskuse,“ uzavřel Šmarda.

Reklama

Výběr článků

Načítám