Hlavní obsah

Pochybnosti o Středulovi. Měli ho v prosinci vyloučit z odborů kvůli neplacení příspěvků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula je terčem pochybností, zda je právoplatným šéfem odborů. Podle informací deníku Blesk neplatil členské příspěvky, za což jej jeho základní organizace OS KOVO Vítkovice vyloučila.

Foto: Novinky

Středula na demonstraci odborářů v Praze

Článek

Sám Středula se proti tomu ohradil. „Jsem členem odborů, členské příspěvky mám včas zaplacené. Je to celé prapodivné. Jsou to spekulace, kterým nerozumím a nechápu, proč se šíří,“ řekl Novinkám Středula. Dál se už vyjadřovat nechtěl.

Podle Blesku poslala Středulovi jeho domovská organizace loni 7. prosince dopis o zániku členství. A to z důvodu pětiměsíčního dluhu za příspěvky. To by znamenalo, že pokud v té době nebyl členem jiné odborové organizace, byl nějaký čas v čele odborů neoprávněně.

„Vzhledem k tomu, že jste po dobu pěti kalendářních měsíců členské příspěvky nezaplatil, Vaše členství v OS KOVO dle ust. § 7 odst. 1 písm. c) Stanov OS KOVO zaniklo. Poslední platbu jsme obdrželi za květen 2023,“ stojí údajně v listu.

Odbory jsou v sobě kvůli infiltraci demonstrace dezinformační scénou

Domácí

Středulovou kauzou se v uplynulých dnech zabývalo i vedení odborářů. Předseda školských odborů František Dobšík, který byl na jednání špiček odborové konfederace přítomen, Právu řekl, že dopis byl podle jeho názoru podvrh. „Údajně nějaká taková věc kolovala ve fabrice a někdo to poslal médiím,“ řekl Dobšík. „Centrála to prověřovala a zjistila, že je všechno v pořádku. Je to věc OS KOVO a jejich předseda mě ujistil, že pan Středula je jejich členem,“ dodal.

Odboráři se nevyjadřují

Deník Blesk však fotografii dopisu, který má hlavičku OS KOVO, razítko i podpis, včera zveřejnil. Ostatní odboráři od něj dávají ruce pryč. „Ten dopis jsem určitě neposlal a nepodepsal. Nejsem už předsedou základní organizace, ta si žije svým životem,“ řekl Novinkám a Právu předseda OS KOVO Roman Ďurčo. „Nechci se k tomu vyjadřovat, je to interní věc,“ dodal. Podobně odbyl dotaz i místopředseda ČMKOS Vít Samek. „Je to interní věc OS KOVO, nemůžu to komentovat,“ řekl.

Jasno do celé situace nevnesla ani Renata Pluskalová, předsedkyně Středulovy základní organizace, která zřejmě dopis poslala. Deníku Blesk potvrdila, že Středula je stále jejich členem. Odmítla však zodpovědět otázku, zda a kdy žádal o obnovu členství, což nevysvětlil ani Středula.

Pokud skutečně Středulovi v prosinci zaniklo členství, automaticky by podle stanov konfederace přestal být i jejím šéfem. Nemohl by se tak účastnit například jednání tripartity se zástupci vlády, podnikatelů a odborů.

Středula je v čele odborové konfederace, která má zhruba 270 tisíc členů, od dubna 2014. Konfederace sdružuje jedenatřicet svazů, nejpočetnější je právě OS KOVO. Roman Ďurčo je jeho předsedou od roku 2022.

Vláda má hledat shodu, do politiky nechci, ohradil se Středula proti Fialovi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám