Hlavní obsah

Počet obyvatel Česka se díky migraci zvýšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky se během prvních devíti měsíců letošního roku díky migraci zvýšil o 54 706 na 10 882 235. Plyne to z dat, která v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v čr

Článek

Nárůst počtu obyvatel byl díky migraci ze zahraničí. Do ČR se přistěhovalo přes 116 000 lidí, zatímco se vystěhovalo přes 48 tisíc lidí.

„Dvě pětiny vystěhovalých byly zaregistrovány v září – šlo o odraz ukončování pobytu osobám s dočasnou ochranou, které se nedostavily do stanoveného termínu k vylepení vízového štítku do cestovního dokladu,“ připomněli statistici s poukazem na ukrajinské uprchlíky, kteří v ČR pobývali v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajinu.

Přirozenou cestou by ČR vymírala, neboť se narodilo přes 69 tisíc dětí, ale zemřelo přes 82 tisíc lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku poklesla porodnost zhruba o 11 procent, počet zemřelých byl meziročně nižší zhruba o sedm procent.

Lidé uzavřeli i méně svateb. Sňatek uzavřelo 41 500 párů, což je meziročně o 14 procent méně. Nižší byl i počet rozvodů.

Děsivá projekce: Česko bude stárnout a vymírat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám