Hlavní obsah

Děsivá projekce: Česko bude stárnout a vymírat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko čeká do konce století výrazné stárnutí populace. Zároveň výrazně přibude lidí v seniorském věku. Do půlky století může počet lidí nad 65 let růst z 2,2 na 3,1 milionu. Jejich podíl se tak dostane z pětiny na 30 procent. Přibýt by mělo hlavně osob nad 85 let. Plyne to z  projekce Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Dětí a lidí v aktivním věku by mělo naopak ubývat. Postupné vymírání by měla přibrzdit migrace z ciziny, mírnému úbytku obyvatel ale nezabrání. Do 50. let by tak počet obyvatel mohl klesnout z 10,83 milionu na 10,69 milionu.

ČR se přitom díky nárůstu intenzity plodnosti v posledních jedenácti letech v roce 2021 zařadila k zemím s nejvyšší úrovní úhrnné plodnosti v Evropě. Průměrný počet dětí na jednu ženu u nás dosáhl 1,83 a byl nejvyšší od roku 1992.

Vyšší porodnost byla v roce 2021 v rámci EU pouze ve Francii, kde průměrný počet potomků na jednu ženu byl 1,84. Nejnižší míra porodnosti byla v rámci Unie zaznamenána v Itálii (1,25), ve Španělsku (1,19) a na Maltě (1,13). Za poslední desetiletí se porodnost zvýšila vedle ČR ještě v Německu, Rumunsku, Maďarsku a v Lotyšsku.

Světová populace by se do roku 2100 mohla snížit o polovinu

Ekonomika

Výsledky nové demografické projekce s vývojem do roku 2101 představili ve čtvrtek na tiskové konferenci šéf Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček a demografka Michaela Němečková.

Projekci statistici připravují pravidelně každých pět let. Zahrnuje tři varianty možného vývoje – pesimistickou, střední a optimistickou. Na tiskové konferenci dnes ČSÚ představil střední model, který považuje za nejpravděpodobnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám