Hlavní obsah

Počet migrén roste, i kvůli pandemii

Migréna je oblíbeným námětem košilatých hospodských řečí, ve skutečnosti jde ale o vážnou nemoc, která dokáže člověka zcela vyřadit z pracovního i osobního života. Více migrénou trpí ženy, ale nevyhýbá se ani mužům.

Foto: Profimedia.cz

Počet bolestí hlavy a migrén roste. Ilustrační foto.

Článek

Celkově se v tuzemsku dotýká více než milionu lidí. Navíc změny a omezení v souvislosti s pandemií nemoci covid-19 vznik bolestí hlavy či migrén jen podporují.

„Tato doba přináší výrazné zhoršení u řady pacientů, nejčastěji u těch s migrénou,“ konstatovala neuroložka Ingrid Niedermayerová z brněnského specializovaného centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

Proč nás bolí hlava a co s tím

Zdraví

„Setkáváme se ale i s větším množstvím tupých či svírajících bolestí hlavy, a to u lidí, kteří na ně dříve netrpěli. Pandemie už trvá velmi dlouho a pro všechny je to extrémně stresující období. Lidé nejsou trénovaní na to, že je na měsíc zavřete doma a pak se mají hned zase vrátit do běžného fungování, a takto pořád dokola,“ řekla neuroložka.

„Lidé trávili více času doma, kde nemají ideální prostředí na práci: špatně sedí, nedělají si přestávky od práce, jsou neustále na obrazovkách a vynechávají i minimum přirozeného denního pohybu. To vše může být spouštěčem migrén a dalších bolestí hlavy,“ upozornila Niedermayerová.

Migréna ji pravidelně doslova paralyzuje, o pouhé bolesti hlavy nemůže být řeč

Zdraví

I proto začala fungovat poradna na webu linkaomigrene.cz, kde lékaři zdarma poradí a zodpovědí dotazy pacienta do 48 hodin, případně doporučí osobní návštěvu odborníka nebo specializovaného centra v blízkosti bydliště.

Musel změnit životní styl

Jedním z pacientů brněnského centra je i padesátník Miroslav, který s migrénou začal bojovat před dvaceti lety. Vedl malou stavební firmu, ale nemoc jej omezovala stále víc, až nakonec migrénou a bolestmi hlavy trpěl 28 dnů z měsíce. Běžnou součástí života se stal útěk do zatemnělé ložnice, kde ležel s hlavou pod polštářem a úpornými bolestmi.

Jak si poradit s migrénou

Zdraví

Po letech obcházení lékařů i léčitelů pomohlo až brněnské centrum a také nasazená biologická léčba. „Bolest je výrazně menší a mnohem méně častá, dnes se s ní potýkám tak dvakrát do měsíce a dá se lépe snášet. Už se mi nikdy nerozvine do několikadenního utrpení, kdy bych nemohl skoro nic dělat,“ zdůraznil Miroslav, který kromě léčby ale musel zcela změnit svůj životní styl a opustit podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám