Hlavní obsah

Policista z Hrušek: Návrat domů přinesl obraz zkázy. A pak přišel zázrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušky

Jaroslav a Zdeňka Snopkovi spolu obývali útulné bydlení nad vinným sklepem v Hruškách na Břeclavsku. Dnes jsou majiteli vážně poškozeného objektu, který tornádo doslova očesalo.

Foto: Archiv rodiny, Novinky

Dům a dvůr Snopkových po průchodu tornáda.

Článek

Bouřka mířící ve čtvrteční večer na jih Moravy nechávala civilní pracovnici policie Zdeňku celkem klidnou. Takových již bylo. Z velkého okna v kuchyni sledovala, jak se začínají bouřit živly. Podívaná ale velmi rychle dosáhla jiných rozměrů. Ve větru začaly poletovat různé věci.

„Když jsem viděla, jak se zvedla voliéra s ptactvem, jak vše kolem domů létalo, utíkala jsem se schovat. Vsadila jsem na koupelnu,“ popisuje žena. Dobře udělala, protože trojité okno z kuchyně do dvora neodolalo a vzápětí v něm zela díra.

Foto: Archiv rodiny, Novinky

Tornádo zanechalo spoušť vně i uvnitř domů Snopkových.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Po týdnu je díky pomoci dobrovolníků okolí domu uklizené.

„Zabarikádovala jsem se v koupelně a držela dveře. Lomcovalo to s celým domem a pokaždé, když se něco uvolnilo a zničilo, byla to rána, Když vichřice urvala pergolu, vzala asi i kus stěny a otřáslo to celým domem,“ vzpomíná. Nakonec tornádo zničilo i okno do koupelny.

Prodrala jsem se rozbitými dveřmi na ulici a viděla tu spoušť. Sešlo se nás víc a okamžitě jsme se začali shánět po dalších sousedech.
Zdeňka Snopková,Hrušky

„Držela jsem dveře koupelny a už jsem se neměla jak chránit. Chytila jsem dvířka toaletní skříňky a jimi jsem si zakrývala obličej,“ vzpomíná na osudné okamžiky.

Tornádo zničilo rodině oba domy

Domácí

Kde jsou sousedi?

Když tornádo zamířilo dál k Moravské Nové Vsi, odvážila se otevřít koupelnu. Vodou na podlaze, hromadami střepů a trosek se brodila ven z domu. „Měla jsem na sobě plavky a tričko, obuté pantofle. Prodrala jsem se rozbitými dveřmi na ulici a viděla tu spoušť. Sešlo se nás víc a okamžitě jsme se začali shánět po dalších sousedech,“ řekla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jaroslav Snopek na dvorku svého poničeného domu. Ten už znovu zdobí i květináče s rostlinami.

Jedni sousedé jim odpovídali přes vrata, že se nemají jak dostat ven. Pomohli jim na ulici a začali obhlížet škody a informovali své rodiny o tom, co se odehrálo.

Její partner byl v tu dobu v práci na noční směně. Jaroslav Snopek je policista, pracuje jako operační důstojník. Mnozí jej znají zásluhou jeho hlasu a nadání pro zpěv jako zpěváka dechové hudby Zlaťulka.

Když jsem přijel k nám, byl to nepopsatelný pohled. Šok. Obraz zkázy. Ale pak přišel neuvěřitelný zážitek. Nabídlo se nám nespočet ochotných rukou na pomoc.
Zdeněk Snopek, Hrušky<br />

„Myslel jsem, že to bude směna jako každá jiná. Záhy jsem zjistil, že ne,“ říká muž, kterého po informaci o dění v obci jeho kolegové vystřídali ve službě a poslali jej domů.

Týden po tornádu znovu bydlí. „Nevíme, komu poděkovat dřív”

Domácí

„Když jsem přijel k nám, byl to nepopsatelný pohled. Šok. Obraz zkázy. Ale pak přišel neuvěřitelný zážitek. Nabídlo se nám nespočet ochotných rukou na pomoc. Přijeli k nám naši přátelé zdaleka a pomohli,“ říká Snopek.

Skutečnost, že byl v osudnou noc v práci, zachránila rodině alespoň část majetku. Zatímco auto Zdeňky poničilo tornádo a majitelka neví, kde vlastně skončilo, vůz, kterým odjel do služby, se tornádu vyhnul. Tornádo ale zničilo auto jeho kolegy z Lanžhota. Policisté se proto domlouvají a dojíždí na směny společně a kolega si své tedy nechal u jejich domu.

Foto: Archiv rodiny, Právo

Venkovní sezení po tornádu.

„Jsme spolu solidární a dáváme dohromady pomoc nejen pro Snopkovy, ale i pro kolegu, který auto potřebuje, aby vozil dítě k lékaři,“ uvedla Iva Brhelová ze stejného policejního pracoviště.

Do zpěvu Jaroslavovi momentálně není. „Bohužel, dům nemáme ještě pojištěný. Čeká nás těžká doba, bude tu hodně věcí na opravy. Ale přežili jsme. A máme ruce, nějak to zvládneme. Jsou tu i další a mnozí jsou na tom ještě hůř. Strašně moc děkujeme těm, kdo nám pomohli,“ říká Snopek.

Reklama

Výběr článků

Načítám