Hlavní obsah

Po srážce v Olomouci zachránil lidi z hořícího vlaku. Dodnes se občas budím ze spaní, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nehodě, při které se srazil 17. října vlak s kamionem na přejezdu v Olomouci, měl vlakvedoucí Roman Juřena lví podíl na záchraně cestujících z hořícího vlaku. V úterý za to na olomouckém hejtmanství dostal od kraje a hasičů ocenění. A ocenění dostal také Lukáš Dudík z nedalekého autoservisu, jenž rovněž pomáhal lidem z hořícího vlaku ven.

Hořící kamion a vlak v OlomouciVideo: Policie ČR

 
Článek

„Byla to tehdy hrůza,“ řekl Novinkám Juřena, kterého prý vzpomínky na nehodu občas budí ze spaní. „Když si na to vzpomenu, přemýšlím, co bych udělal jinak. Asi ale nic. Hlavně že tam nikdo nezůstal. Z toho jsem měl největší strach. Bál jsem se i o mašinfíru, který zůstal v prvním vagonu, a já na něj nenarazil,“ řekl Novinkám Juřena.

Lukáš Dudík po nehodě vyběhl z autoservisu a pomáhal cestujícím dostat se z vlaku ven. „Na to, co se stalo, se nedá zapomenout. Byl to intenzivní zážitek. Trauma z toho rozhodně nemám. Naštěstí jsem nebyl v tom hořícím vagonu, blízko ohně. Psychicky i fyzicky jsem v pořádku. Jiní lidé mají určitě mnohem horší zážitky,“ uvedl.

Foto: Petr Marek, Právo

Ocenění Roman Juřena (vlevo) a Lukáš Dudík

Přiznal, že v prvních chvílích po srážce měl o cestující obrovský strach. „Myslel jsem, že bude po nich. Bál jsem se, že mi zůstane vzpomínka na to, že tam zemřelo tolik lidí. Naštěstí jim pan Juřena pomohl z hořícího prvního vagonu,“ vylíčil s tím, že vagon byl celý v plamenech.

„Vypadalo to šíleně. Jakmile to začalo bouchat, chytil jsem trochu stresu, ale po pěti minutách bylo jasné, že druhý vagon už nechytne. Ze všech pak zděšení opadlo,“ podotkl.

Plameny z vlaku vyšlehly hned po srážce, ukazuje video. Policie stíhá řidiče polského kamionu

Krimi

„Je příjemné, že lidi o mně mluví jako o hrdinovi. Já si tak však nepřipadám. Jen jsem otevřel dveře těch vagonů. Vrací se mi to spíše ve formě vtipů. Občas, když přijedu někam, odkud bereme náhradní díly, říkají: tady je ten hrdina,“ dodal se smíchem Dudík.

S vlakvedoucím se od nehody viděl v úterý na hejtmanství vůbec poprvé. „Poděkovali jsme si navzájem a řekli, že až to tady skončí, zajdeme na pivo. Já ho ale nepiju. Dám si raději rum,“ prozradil Dudík.

„Já jsem spíše na víno, ale jedno, dvě si dám,“ svěřil se Juřena.

Následky hořícího vlaku, kamionu a osobního autaVideo: Petr Marek, Právo

Vlakvedoucí se při tom, jak lidem pomáhal, nadýchal zplodin. „Vylezl jsem ven z vagonu, ještě jsme odtlačovali nějaké auto a pak už jsem se tak rozkašlal, že jsem se nemohl nadechnout. Nějaký pán, vůbec nevím, kdo to byl, mě odvedl do sanitky, kde si mě převzali záchranáři, dali mi kyslík, změřili mě a odvezli do špitálu,“ vyprávěl.

Do práce se ještě nevrátil. „Stále marodím, ale už ne kvůli té nehodě. Návratu do vlaku se ale nebojím. Doufám, že to nebude problém. Musíme žít dál,“ dodal.

Vlak, v němž cestovalo asi 30 lidí, se srazil s kamionem na přejezdu v olomoucké části Bělidla 17. října.

„Okamžitě po střetu se roztrhla nádrž vlaku a začalo hořet. V té chvíli nešlo o minuty, ale o  vteřiny. Pokud by nebyli na místě lidé, kteří se postarali o záchranu osob, s příjezdem hasičských jednotek už by bylo pozdě. Dojezdový čas byl v minutách. To, jak jste se zachovali, je příkladné i pro ostatní,“ uvedl k zachráncům ředitel krajského hasičského záchranného sboru Karel Kolářík.

Zraněných bylo nakonec pět. Škoda se vyšplhala na 36 milionů korun. Vedle škody ve výši 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které po nárazu zachvátil požár, vznikla další, desetimilionová škoda na zničené železniční a tramvajové trati.

Polského řidiče kamionu policisté obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. Stíhán je na svobodě.

Před barem v Olomouci zmlátili dva muže. Policie hledá tři útočníky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám