Hlavní obsah

Po Praze jezdí taxikáři s falešnými doklady

Právo, Julie Kalodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazník si objedná taxislužbu, ale především v Praze není výjimkou, že auto řídí cizinec. Pasažér ale nepozná, že ho veze řidič s falešným dokladem. Zahraničních řidičů s neplatným dokladem však jezdí jen po pražských ulicích desítky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Policisté od začátku letošního roku při kontrolách řidičů taxislužby zaznamenali jen na území metropole 136 případů cizinců s falešným nebo pozměněným dokladem. Podle informací Práva se jedná o taxislužby typu Bolt, Uber a podobně.

V České republice to není nový trend, čísla ale rostou. „Stále častěji se setkáváme s případy, kdy řidiči ze třetích zemí poskytující osobní přepravu jsou držiteli padělaných zahraničních řidičských průkazů,“ potvrdil Právu mluvčí pražské policie Richard Hrdina.

V Praze jezdí takových řidičů desítky, obdobný problém podle zdroje Práva řešili rovněž v Brně, celorepublikovou statistiku ale policisté neevidují.

Policie navrhla obžalovat taxikáře, kterému ujelo auto a zabilo studentku

Krimi

Při náhodné kontrole se odehrává stále stejný scénář: policisté zjistí, že řidič má falešný doklad, a ten se začne vymlouvat.

O tom, že doklad je padělaný nebo pozměněný, podle svých slov nevěděl. Výmluvám ale policisté nevěří, což se prokáže v následném přípravném řízení.

Doklady z internetu

Policisté nezaznamenávají přesné údaje o tom, kolik řidičů taxislužby je podezřelých ze spáchání trestného činu. Když hlídka zjistí, že taxikář má u sebe falešný doklad, na místě ho zadrží a předá cizinecké policii.

„Tam jsou zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny,“ upřesnil policejní mluvčí. Kdyby se případ dostal až k soudu, hrozí pak dotyčnému až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Národnost řidičů s falešnými doklady policisté nechtěli komentovat, podle informací Práva se často jedná o lidi z postsovětských států včetně Ukrajinců. Stává se navíc, že falešné doklady předkládají opakovaně.

Policisté potvrdili, že nejsnadněji se padělané doklady dají sehnat online. „Prostřednictvím kontaktů zveřejněných na internetu nebo přes sociální sítě,“ přiblížil Hrdina. Není ale jasné, jestli falešné doklady řidiči seženou už ve své domovině, nebo až v Česku.

Podle Ukrajinky Olgy P., která v České republice žije už osmnáct let, bylo na Ukrajině před vypuknutím válečného konfliktu běžné, že si lidé doklady mohli koupit na černém trhu. A dokonce pravé.

Poslanci schválili změnu silničních pravidel. Mění se bodový systém, zavádí se tvrdší tresty

Domácí

„Úředník dostal zaplaceno, řidič nemusel do autoškoly a doklad byl oficiální,“ popsala Olga.

Ukrajinští řidiči mohou mít v současnosti u sebe několik typů dokladů. Platný mezinárodní, který vypadá podobně, jako ten, co mají u sebe čeští řidiči, a lze jej tedy používat i na území ČR.

Dále stále existuje stará verze řidičského průkazu. Takový řidičák vypadá podle Olgy P. jako papírová knížka. Ukrajinské úřady také vydávají prozatímní verzi dokladu. Tu dostávají čerství řidiči.

Na webu servisního centra ukrajinského ministerstva vnitra se uvádí, že řidiči-nováčci na Ukrajině dostávají průkaz s platností na dva roky. Podmínkou dvouleté lhůty je zároveň i omezení rychlosti na 70 km/h. Po dvou letech může řidič dostat běžný průkaz.

Když řidič neumí česky

Společné pro všechny typy dokladů je, že řidič musí mít v České republice u sebe ten, který odpovídá vzoru řidičského průkazu stanoveného úmluvou o silničním provozu (Vídeň 1968).

To, že ukrajinští řidiči nemají evropský řidičský průkaz, není překážkou. Dokonce mohou podle policie řídit i s dokladem, kterému skončila platnost po 1. lednu 2022. „Když k jeho výměně nedošlo z důvodu ozbrojeného konfliktu na Ukrajině,“ potvrdili pražští policisté.

Pokud je ukrajinský občan držitelem řidičského průkazu, který mezinárodním úmluvám neodpovídá, může získat český řidičák, ale až po absolvování výuky a výcviku v autoškole a složení zkoušky z odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel.

„Problém je, když dotyční neumějí česky a nemají peníze, proto je pro ně někdy snazší si doklady koupit,“ podotkla Olga.

Zkoušky pro získání řidičského průkazu v ČR ale probíhají za přítomnosti tlumočníka. Doklad si Ukrajinci mohou vyměnit za český, musí ale splnit podmínky pobytu a mít zde takzvané obvyklé bydliště.

„To znamená, že pobývají na našem území 185 dní v kalendářním roce z důvodu osobních a profesních vazeb,“ doplnil Hrdina. „Hned po příjezdu na území České republiky, bez náležitosti délky pobytu, není výměna možná,“ dodal.

Letecké taxi s drony by mohlo zažít premiéru už příští rok na olympiádě v Paříži

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám