Hlavní obsah

Letecké taxi s drony by mohlo zažít premiéru už příští rok na olympiádě v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetní a odvážní účastníci letní olympiády v Paříži by mohli příští rok vyzkoušet vzrušující technologickou novinku – létající taxi. Transportní drony vyvinula německá společnost Volocopter a slibuje, že přináší revoluční změnu v osobní přepravě na krátké a střední vzdálenosti.

Letecké taxi pro olympiádu v PařížiVideo: VOLOCOPTER, AP

 
Článek

Volocoptéry jsou malé, plně elektrické, tudíž také tiché, úsporné a bezpečné. Zážitek z cestování má být zcela odlišný od dnešních helikoptér.

„Je to úplně jiné. Pro lidi to bude nová zkušenost. Za pár let to ale budou pokládat za normální dopravní prostředek. A za dalších dvacet si myslím, že o tom budou mluvit jako o revolučním kroku v letecké přepravě,“ cituje agentura AP ředitele společnosti Dirka Hoka.

Pokud všechno klapne a Němcům se podaří včas vyřídit všechna potřebná povolení, vybuduje firma jeden plující voloport, tedy přistávací plochu, v centru Paříže. Další pak zřídí na jejích předměstích, kam by měl stroj nebo více strojů zájemce a pionýry nového druhu přepravy vozit.

Poměr cena výkon zatím neoslní

Kapacita a výkonnost volocoptéry zatím není nikterak oslnivá. Rychlostí až 110 kilometrů v hodině přepraví jednoho cestujícího (stroj je dvoumístný, jedno místo ale zabírá pilot) do vzdálenosti až 25 kilometrů.

Jízdenka či letenka bude stát o něco méně než cesta helikoptérou a o hodně víc než svezení taxíkem, prozradil Hoke.

Pokud se ale volocoptéry osvědčí a začnou se vyrábět hromadně, půjde jejich cena razantně dolů – a tím pádem zlevní i letové minuty, slibují Němci.

Slovenský létající automobil získal povolení, může začít výroba

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám