Hlavní obsah

Po mírném oddechu se na víkend opět vrátí tropy

Víkend nabídne slunečné počasí s vysokými teplotami. Ty sice oproti středeční výhni o něco poklesnou, v neděli by však opět mohly stoupat až k 35 stupňům. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 27.6.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Víkend nabídne teploty na koupání a převážně slunečné počasí,“ uvedla Honsová s tím, že nejteplejší den týdne už mají Češi nejspíš za sebou. Ve středu padl historický červnový teplotní rekord, kdy v Doksanech naměřili 38,9 stupně.

Ve čtvrtek by mělo být jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku až oblačno a zpočátku dne se mohou objevit i přeháňky a bouřky. Teploměr ukáže v maximech 26 až 30 stupňů Celsia, na jihu Čech a jihu Moravy až 32 stupňů.

V pátek bude jasno až polojasno, přechodně se může objevit zvětšená oblačnost, na severovýchodě lze čekat přeháňky a bouřky. Nejnižší ranní teploty se budou pohybovat v intervalu 15 až 11 stupňů Celsia, odpolední maxima vystoupají na 24 až 28 stupňů.

I v sobotu lze čekat jasno až polojasno. Ranní teploty spadnou na 13 až 9 stupňů, odpolední dosáhnou k 24 až 28 stupňům, v Plzeňském a Ústeckém kraji může být až 30 stupňů.

Foto: Petr Horník, Právo

Děti ve vodním parku v Milovicích (ilustrační foto)

Také neděle bude jasná až polojasná. Ráno teploměr ukáže mezi 13 a 9 stupni, odpoledne 29 až 33, na západě bude až 35 stupňů.

„Po celý víkend budou překročeny koncentrace přízemního ozónu,“ upozornila Honsová. Ten může představovat zdravotní riziko pro astmatiky, ale nejen pro ně.

Také slunce může představovat zvýšené riziko. Lidé by tak neměli zapomenout chránit se klobouky, krémy a slunečními brýlemi. Také klíšťata budou dál velmi aktivní.

Výraznější ochlazení by se mělo dostavit příští týden, kdy přijdou také déšť a bouřky. V pondělí ještě teploměr ukáže 30 až 34 stupňů, od úterý už se ale bude ochlazovat, přičemž od středy by mělo být nejvýš 25 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám