Hlavní obsah

Po lidovcích podpoří gripeny i ministři US-DEU

Právo, Oldřich Danda, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Unionističtí ministři - Vladimír Mlynář, Pavel Němec a s největší pravděpodobností Petr Mareš - na středečním zasedání vlády podpoří nákup švédských stíhaček. Po oznámení trojice lidovců a několika soc. dem. ministrů to vypadá, že gripeny již získaly nadpoloviční většinu v 17členné vládě.

Foto: Kovárna Viva a.s.
Článek

Unie svobody se podle svých zástupců ve Špidlově týmu opře o závěr odborné komise, která se přiklonila právě ke švédským strojům. "Budu samozřejmě hlasovat podle toho, která z těch nabídek je nejvýhodnější," uvedl pro Právo vicepremiér a šéf US-DEU Petr Mareš. Dodal, že "velmi silnou skutečností je doporučení odborné komise - to má pro mě velkou váhu".

"Budu podporovat doporučení odborné komise," vzkázal i unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář po své mluvčí Kláře Volné. Jeho kolega ve vládě, ministr pro místní rozvoj a místopředseda unie Pavel Němec, odpověděl shodně. Mareš pro Právo potvrdil, že postoj Mlynáře a Němce "je v souladu s tím, jak jsme o tom diskutovali".

Předsednictvo KDU-ČSL se minulý týden usneslo, že její ministři podpoří doporučení komise. Stranickou direktivu přijal i ministr zahraničí Cyril Svoboda, který před tím, než se lidovecké předsednictvo dohodlo na gripenech, připomínal, že vláda by měla rozhodnout i na základě politické úvahy a měla by vážně zhodnotit "strategické partnerství" s USA.

Za soc. dem. je ve vládě 11 členů, z čehož ministři obrany a spravedlnosti jsou nestraníci. Lidovci a unie mají po třech ministrech.

Dostál: Stapleton pomohl gripenům

V soc. dem. veřejně zatím naznačili, že budou hlasovat pro gripeny, ministr financí Bohuslav Sobotka a ministr kultury Pavel Dostál. "Americký velvyslanec Craig Stapleton nemohl gripenům udělat lepší službu. Já vím o ministrech, kteří chtěli hlasovat pro belgické nebo nizozemské F-16, a neudělají to, protože teď by to vypadalo, že se bojí, anebo že jsou pro Američany," připomněl Dostál Stapletonovo vystoupení minulý týden.

Tehdy velvyslanec žádal o znovuotevření soutěže a uvedl, že pokud česká vláda vybere gripeny, bude to mít dopad na politické a vojenské vztahy Česka a USA.

Ministr obrany Miroslav Kostelka nejspíš podpoří pronájem gripenů. Vyplývá to alespoň z doporučujícího dopisu, který zaslal ministrům společně s výsledky odborné komise. Respektovat doporučení komise bude ministryně školství Petra Buzková, pokud ji podle jejich slov nepřesvědčí o opaku argumenty jiných ministrů.

Nerozhodnutí

Premiér Vladimír Špidla, o kterém je známo, že se přiklání ze strategických důvodů k americkým strojům F-16, Právu uvedl, že se definitivně rozhodne až po rozpravě s ministry. Dobré vztahy se Spojenými státy jsou důležitým faktorem i pro prvního vicepremiéra a ministra vnitra Stanislava Grosse.

Ministr spravedlnosti Karel Čermák na dotaz Práva řekl, že ještě neví, jak bude o nákupu stíhaček hlasovat. "Mám v plánu ještě prostudovat podkladové materiály a až na základě toho se rozhodnu," uvedl Čermák. Jak dodal, hodlá se řídit především svým rozumem. "Kdyby ale na mém rozumu mělo ztroskotat jednání vlády, jsem schopen kompromisu," poznamenal ministr.

Nerozhodnutí zůstávají ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach a ministryně zdravotnictví Marie Součková. Názory ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana a ministra zemědělství Jaroslava Palase na tuto věc zatím nejsou veřejně známy.

"Společné nebe" nezávisí na typu

Plány České republiky a Slovenska na společnou ochranu vzdušného prostoru nebudou ovlivněny tím, jaký typ stíhacích letounů se rozhodne česká vláda pořídit. Po pondělním jednání to novinářům řekli ministři obrany obou zemí Juraj Liška a Miroslav Kostelka.

"Zrovna dnes v Bratislavě naše expertní skupiny o společném nebi jednají," řekl Kostelka. Liška uvedl, že připravované společné cvičení pilotů obou zemí se odkládá na říjen z původně plánovaného červnového termínu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministři: stíhačky musíme posoudit i politicky

Většina ministrů soudí, že jednání o výběru čtrnácti stíhaček pro českou armádu bude ještě složité, ačkoli komise určená k přezkoumání pěti nabídek jednomyslně...

V Polsku o stíhačkách rozhodly i offsety

Spojené státy nyní tlačí na českou vládu, aby při rozhodování o nadzvukových stíhačkách nebrala v úvahu offsetové programy. Přitom v Polsku byly letos právě...

Lidovci chtějí prosadit gripeny

Tři lidovečtí ministři Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Libor Ambrozek budou ve vládě hlasovat pro nákup stíhaček gripen. Jednomyslně se totiž dohodli...

Výběr článků

Načítám