Hlavní obsah

Po celé zemi budou stoupat hladiny řek, na severu čekají vydatný déšť

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové ve středu dopoledne doplnili výstrahu před silným větrem, vydatným deštěm a nebezpečím povodní. Zatímco vydatné srážky by měly hrozit už jen v severních oblastech republiky v Libereckém a Královéhradeckém kraji, povodňové jevy naopak mohou hrozit na většině území ČR.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvyšší stupeň povodňového ohrožení platí v okresech Děčín, Česká Lípa, Liberec, Jablonec a Semily.

Stupeň bdělosti Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil pro  okresy Trutnov, Jičín, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

„Během středy a čtvrtka bude v Jizerských horách a Krkonoších trvaleji a vydatněji pršet. Do čtvrtečního odpoledne očekáváme srážkové úhrny 40 až 60 milimetrů. Většina srážek bude v dešti,” připomněli meteorologové.

S ohledem na očekávané srážky a odtávání sněhu je v dalších regionech s výjimkou hlavního města, Moravskoslezského, Karlovarského a zbytku Ústeckého kraje vyhlášena povodňová bdělost.

„Výrazné vzestupy očekáváme zejména v povodích Smědé, Lužické Nisy, Mandavy, Ploučnice a Kamenice, kde nelze vyloučit dosažení 3. stupně povodňové aktivity,” upřesnili meteorologové, podle nichž budou stoupat zejména toky, které odvodňují Jizerské hory, Krkonoše a Orlické hory.

Vzestupy hladin na stupně povodňové aktivity předpokládají rovněž u toků, které odvádějí vodu ze Šumavy, Českého lesa a Českomoravské vrchoviny. Tání se projeví rovněž ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Vedle toho  bude až do pátku foukat silný vítr, který bude na horách v nárazech dosahovat rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Varování platí pro celou republiku krom Jihomoravského a Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám