Hlavní obsah

Po 13 letech chátrání má letos začít rekonstrukce velkého můstku v Harrachově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harrachov

Na velkém skokanském můstku v Harrachově se naposledy skákalo v roce 2011. Od té doby chátrá a čeká na nutnou rekonstrukci. S tou by se mělo začít už letos. Po letech zmaru tak patrioti skoků na lyžích vyhlíží velké změny.

Foto: Michael Polák, Novinky

V Harrachově je celkem 5 skokanských můstků. V provozu jsou jen tři malé můstky K-40, K-70 a K-90. Velký a mamutí můstek jsou uzavřené od roku 2011, resp. 2014

Článek

Zlomový rok, plný naděje a pozitivních zpráv, očekávají letos patrioti a fanoušci skoků na lyžích v krkonošském Harrachově. Po 13 letech chátrání má ještě letos začít rekonstrukce velkého skokanského můstku (původně označovaného podle konstrukčního bodu jako K-120).

Cílem jeho proměny je přivést do Harrachova znovu světovou skokanskou elitu, ale také přitáhnout pozornost k vedlejšímu areálu malých skokanských můstků. Ty také nutně potřebují rekonstrukci a zatím jsou v provozu jen díky práci místních nadšenců.

Na velkém můstku mají do konce dubna skončit projekční práce a Harrachov chce ještě během jara vybrat firmu, která rekonstrukci můstku provede. Renovace by měla začít vzápětí poté.

Největší ski areál v Beskydech má novou lanovku. Lyžaři jsou nadšení

Cestování

„Zatím nemáme důvod na tomto harmonogramu něco měnit,“ řekl Novinkám starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov). „Všechno, co nás teď čeká, budeme mimochodem 12. dubna prezentovat na jednání technické a termínové komise Mezinárodní lyžařské federace (FIS),“ dodal.

Delší skoky

Projekt na úpravu profilu velkého můstku připravil projektant skokanských můstků a harrachovský patriot Josef Slavík. Po konzultacích s bývalými skokany navrhl úpravy, po nichž by měl můstek nést označení HS 162 (číslo označuje bod, do něhož lze ještě bezpečně doskočit do telemarku a odjet). Co se na můstku změní?

„Mimo jiné dojde k prohloubení terénu o tři metry v místě dopadového oblouku nebo k rozšíření dolní části, která se přiblíží k oblouku sousedního mamutího můstku,“ vysvětlil Josef Slavík. Změny podle něj povedou i k tomu, že diváci na nich uvidí delší skoky než v době, kdy se na můstku ještě skákalo. Dosavadním rekordem můstku je skok dlouhý 151 metrů.

Foto: Michael Polák, Novinky

Na velký skokanský můstek v Harrachově by se mohla po letech vrátit skokanská elita

Josef Slavík se svým bratrem-dvojčetem Stanislavem a s lidmi, kteří se kolem nich pohybují, mají hlavní zásluhu na tom, že skoky na lyžích mají v Harrachově ještě nějakou budoucnost.

Když se v roce 2018 celý areál malých můstků (tedy můstků K-40, K-70 a K-90) kvůli havarijnímu stavu a negativním statickým posudkům musel uzavřít, vyhlásili veřejnou sbírku a zorganizovali záchrannou akci, pro niž získali podporu skokanských legend Dalibora Motejlka, Pavla Ploce, Jakuba Jandy i polské hvězdy Adama Malysze. Díky tomu mohl už v lednu 2020 skokanský dorost na můstku K-70 znovu skákat.

Konečně se něco děje

„Z toho, že se teď kolem můstků konečně něco děje, mám pozitivní pocity naděje,“ řekl Novinkám Josef Slavík.

Rekonstrukce velkého můstku má vyjít na 40 milionů korun. Harrachov spoléhá, že na projekt získá dotaci od Národní sportovní agentury (NSA), a zároveň má příslib 17 milionů od Libereckého kraje. „I kdyby to s dotací od NSA nevyšlo letos, stejně začneme stavět. A dotaci bychom se pokusili získat v příštím roce. Kdyby bylo nejhůř, ale to je opravdu ta úplně poslední možnost, tak by to zaplatilo město Harrachov,“ uzavřel starosta Vašíček.

Nejvýchodnější obec skiareál zachránila, co bude dál, se uvidí

Domácí

Reklama

Související témata:
Skokanské můstky
Skokanské můstky v Harrachově
Skoky na lyžích

Výběr článků

Načítám