Hlavní obsah

Plzeňský hospic má studii na nový dům. Teď spustil sbírku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský Hospic svatého Lazara chce postavit nový dům. Stávající prostory už nestačí. A ve vnitrobloku, kde zařízení sídlí, se hromadí odpadky, překážejí auta a chybí zeleň.

Foto: Ateliér A8000

Nový dům pro plzeňský Hospic svatého Lazara

Článek

„Rádi bychom vytvořili důstojné zázemí pro naše pacienty a jejich rodiny,“ sdělila Právu ředitelka hospice Jiřina Helíšková. Jenom za loňský rok tyto služby využilo 570 nevyléčitelně nemocných. A zájem stále stoupá.

Jenže se podle ní zhoršuje i situace v okolí hospice. „Zpoplatnily se přilehlé ulice na Slovanech, takže vnitroblokem se přes množství aut skoro nedá projet. Těžko se k nám dostane zásobování i sanitka. Problémy řešíme skoro denně,“ posteskla si.

Navíc kousek od vchodu jsou kontejnery. „Ty jsou ale věčně plné, kolem nich je binec. Proto často voláme na životní prostředí,“ popsala Helíšková.

Kromě toho narážejí také na limity městské budovy, kterou využívají. „Tísníme se tady, zvlášť když jsme rozjeli domácí hospic. Chybí nám skladovací prostory a další,“ doplnila.

Spadl z nebe

S nápadem na nový dům přišel projektový manažer Miroslav Holub, o jehož maminku se v hospici starali. „Spadl nám z nebe. Delší dobu jsme toužili po lepším místě, ale bylo to pouze naše přání. On pak oslovil své kamarády architekty a zaplatil studii,“ ocenila ředitelka.

Za návrhem stojí renomovaný pražský ateliér A8000. „Vytvořili jsme zelený dům, který může stát v podstatě kdekoliv a zároveň odpovídá současným standardům paliativní péče,“ řekl Holub.

Moderní objekt poskytne kromě pokojů pro pacienty a zázemí pro personál například kapli nebo společenskou místnost. Kapacita zůstane stejná, tedy 28 lůžek. „Uprostřed vznikne venkovní atrium, kde můžou lidé sedět na lavičce nebo je personál přiveze na posteli. Nedílnou součástí bude i rozlučková místnost, ta současná je v nehostinném prostředí,“ pokračoval Holub.

Spustili sbírku

Maximálně cena stavby podle odhadu činí až 400 milionů korun. Prvním krokem je teď sehnat 15 milionů na projekt. Hospic proto spustil na webu Darujme.cz sbírku, chystá se také oslovit sponzory. „S městem už jednáme o pozemku, kde by dům mohl stát. Zatím je to na dobré cestě,“ okomentovala Helíšková. Zařízení je spádové pro celý Plzeňský kraj. V drtivé většině se jedná o nevyléčitelně onkologicky nemocné. Minulý rok službu využilo 570 lidí, čtyři sta z nich bylo hospitalizovaných. Průměrně tady strávili 24 dní. Za ostatními pacienty jezdil specializovaný tým přímo domů.

„V tomto případě pokrýváme okruh do třiceti čtyřiceti kilometrů. Služba začala teprve loni a zájem byl obrovský,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám