Hlavní obsah

Plzeňská fakulta, kde řeší skandál se stipendii, má nového děkana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až napočtvrté zvolil Akademický senát Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni nového kandidáta na děkana. Stal se jím manažer a elektrotechnik Jan Beránek. Jeho předchůdce Lukáš Štich rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům, kteří mu údajně část peněz vraceli.

Foto: Klára Mrázová, Právo
Článek

Opakované volby, která se konala v úterý odpoledne, se zúčastnili dva kandidáti. Kromě Beránka se o post ucházela vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence na plzeňské fakultě zdravotnických studií Jitka Krocová.

Z jedenácti přítomných členů akademického senátu jich sedm hlasovalo pro Beránka, čtyři pro Krocovou. „Minimální počet hlasů byl právě sedm,“ doplnila mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Šárka Stará.

„Vnímám to jako dostatečný mandát k tomu vykonávat funkci děkana,“ řekl Právu krátce po svém zvolení Beránek. Ten by rád uklidnil situaci kolem kauzy se stipendii. V první řadě plánuje získat co nejvíce informací o celé záležitosti. „Budu chtít mluvit se všemi zaměstnanci, s vedením fakulty a také samozřejmě s rektorátem,“ sdělil Beránek. Děkanem se stane až poté, co ho jmenuje rektor univerzity Miroslav Lávička.

Akademický senát odstavil plzeňského exděkana, kterého policie vyšetřuje kvůli stipendiím

Domácí
Foto: Klára Mrázová, Právo

Nový kandidát na děkana plzeňské fakulty zdravotnických studií Jan Beránek

Úterní hlasování bylo klíčové. Pokud by ani počtvrté nedostal žádný z uchazečů nadpoloviční většinu hlasů, musel by Denis Mainz, který je dočasně pověřený vedením fakulty, senát rozpustit.

První dvě kola voleb se uskutečnila začátkem dubna. Ani jeden z kandidátů, tehdy šlo o Beránka, Krocovou a ještě lékaře Zdeňka Hesse, nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Výsledek nepřinesly opakované volby koncem dubna, ani tentokrát Krocová a Beránek nedostali dost hlasů.

V současnosti už bývalý děkan Štich měl udělovat mimořádná stipendia vybraným studentům, kteří mu pak část peněz odevzdávali. Jedna z vysokoškolaček si podle zjištění Práva údajně přišla na 120 tisíc korun za rok. Vypověděla, že více než půlku sumy Štichovi vrátila.

Na kauzu upozornilo Právo, Štich na výzvu tehdejšího rektora univerzity Miroslava Holečka, jemuž v březnu skončilo volební období, rezignoval. Kauzou se stále zabývají kriminalisté, potvrdila krajská policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Západočeská univerzita v Plzni spustila kompletní audit, který se postupně dotkne všech fakult. Kvůli podezřelým stipendiím Holečka kontaktovalo devět současných či bývalých studentů.

Akademický senát se zastal exděkana. I přes podezření na čachry se stipendii

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám