Hlavní obsah

Akademický senát odstavil plzeňského exděkana, kterého policie vyšetřuje kvůli stipendiím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost, že by se mohl bývalý děkan Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Štich, který je vyšetřován policii za čachry se stipendii, vrátit zpět do funkce, padla. Akademický senát fakulty na středečním mimořádném jednání zrušil své původní rozhodnutí, kterým Šticha ještě před vypuknutím kauzy zvolil na další čtyři roky do čela fakulty.

Foto: ZČU

Fakulta zdravotnických studií na ZČU v Plzni

Článek

Štich sice před několika týdny rezignoval kvůli podezření, že nestandardně přiděloval stipendia některým studentům, ale ve funkci mohl na základě původního rozhodnutí senátu od 28. března pokračovat.

Verdikt senátu byl jednoznačný. Všech deset přítomných členů si Šticha dál ve funkci nepřálo. Volba byla tajná. Před jejím začátkem se senátoři v diskusi shodli na tom, že je především zapotřebí situaci na fakultě zklidnit.

Kauza, na kterou upozornilo Právo, se týká mimořádných stipendií. Podle zjištění redakce měl Štich vyplácet některým studentům peníze v řádech stovek tisíc korun za rok.

Skandál s kšefty se stipendii na univerzitě v Plzni bobtná

Domácí

Část financí mu pak podle jejich slov odevzdávali. Po zveřejnění článku děkan rezignoval a do případu se vložila kriminálka.

„Aktuálně vedení univerzity předalo policii devět podnětů od jak bývalých, tak současných studentů fakulty. Povaha podnětů má podobný charakter jako v případě kauzy uveřejněné v médiích, která celou tuto problematiku otevřela. Jedná se o vyvádění peněz ze stipendií skrze studenty fakulty a jejich ovlivňování,“ uvedl před samotným hlasováním senátu jeho předseda Václav Beránek.

Podle zjištění Práva měl Štich vyplácet některým studentům peníze v řádech stovek tisíc korun za rok. Část financí mu pak vysokoškoláci měli odevzdávat. Například jedna ze studentek, jejíž identitu Právo zná, si přišla za rok na 120 tisíc Kč.

Více než polovinu peněz musela podle svých slov Štichovi vrátit. Pro svá tvrzení předložila důkazy v podobě výpisu z účtu a textových zpráv v telefonu, ve kterých jí Štich dává instrukce.

„Pan Štich přišel s prosbou, zda mu pomohu a přepošlu mu peníze, které mi přijdou na můj osobní účet jako stipendium od univerzity. Vysvětloval mi to tak, že peníze potřebuje na platby provozních zakázek fakulty. Prý nechtěl čekat, až mu rektorát částku schválí,“ uvedla bývalá studentka. Děkanovi neměla důvod nevěřit a držela se tak jeho pokynů.

Podle rektora univerzity Miroslava Holečka probíhá na fakultě hloubkový audit kolem vyplácení stipendií. První výsledky by měl být známy ještě tento měsíc.

Akademický senát se zastal exděkana. I přes podezření na čachry se stipendii

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám