Hlavní obsah

Plzeňané měli strach, aby Klause neurazil obraz od Knížáka

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Prezident Václav Klaus dostane při své pondělní návštěvě Plzně od hejtmanství darem obraz Milana Knížáka. O zakoupení díla za sto tisíc korun rozhodli ve čtvrtek 9. června krajští zastupitelé. Obraz si ale nechali napřed ukázat, v obavě, aby prezidenta náhodou neurazil.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obraz Jedna z cest pro Václava Klause

Článek

„Chtěla bych ten obraz vidět,“ ozvala se na jednání zastupitelstva bývalá hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD). „Aby si pan prezident nemyslel, že si z něj chceme utahovat. A to myslím vážně,“ podotkla Emmerová, která připustila, že Knížák není zrovna její vkus.

Současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD) výběr daru obhajoval. „Chtěli jsme dát dar, který potěší. A pan prezident a pan Knížák jsou prý přátelé,“ podotkl Chovanec. Pro výběr kontroverzního umělce hrál i fakt, že je původem z Plzně, a mistr navíc údajně kraji udělal cenu. „Sto tisíc je minimální částka. Říkal, že jeho obrazy stojí podstatně více peněz,“ poznamenal hejtman.

Někomu to i tak přišlo hodně. „Sto tisíc se mi zdá docela dost, alespoň na část bychom se mohli složit my, zastupitelé,“ uvedl Jiří Kalista (ODS) a dodal: „I vůči panu prezidentovi by to bylo takové upřímnější.“

To nadzvedlo jeho stranického kolegu a plzeňského primátora Martina Baxu. „Je to trochu nedůstojné. Je adekvátní, když se dar pro pana prezidenta koupí z veřejného rozpočtu,“ prohlásil Baxa. A zastupitelé podle něj nemají do vhodnosti či nevhodnosti obrazu co mluvit. „Vybrala jej odborná komise. My se na něj můžeme akorát podívat a to je všechno.“

Další diskuze uťalo předvedení inkriminovaného obrazu. Zastupitelé si mohli po zjištění, že je dílo nazvané Jedna z cest mravně nezávadné, oddechnout a odhlasovat jeho zakoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám