Hlavní obsah

Platy zaměstnanců ve veřejné sféře nesmějí být tajné, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka
Brno

Platy na úřadech, krajích, obcích či dalších veřejných institucích nesmějí být podle zákona o svobodném přístupu k informacím veřejnosti zamlčovány. Rozhodl tak rozšířený senát Nejvyššího správního soudu (NSS) s tím, že i demokratická moc potřebuje, aby byla kontrolována.

Soud: Veřejnost musí mít přístup k informacím o platech veřejných činitelůVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle verdiktu soudu jsou liché obavy, že by zveřejněním platů a odměn mohli být konkrétní lidé poškozeni. Soudci odmítli i argument, že by jim mohlo okolí jejich plat závidět.

„Každá moc, i demokratická, korumpuje, a čím méně je kontrolována, tím větší je nebezpečí jejího zneužití,“ konstatoval předseda NSS Josef Baxa s tím, že informace o platech získané prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím mohou sloužit i k sebereflexi příslušných lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sluneční svit informovanosti o platech placených z veřejných prostředků může rozptýlit mnohé přehnané představy o platech ve veřejné sféře
Josef Baxa, předseda NSS

Soudci rozhodně odmítli, že by informací o výši platu mohli být zaměstnanci ve veřejném sektoru poškozeni.

„Informaci o výši platu zaměstnance placeného z veřejných prostředků nelze považovat za informaci, která by v případě jejího zveřejnění snižovala jeho lidskou důstojnost. Získat negativní konotaci může informace o platu zásadně jen za situace, kdy je plat poskytován jinak než podle zákonných pravidel, například neadekvátně vysoký, neodpovídající skutečné povaze vykonávané práce a zastírající skutečný stav věcí,“ upozornil Baxa.

Závistivost to neovlivní

Podle Baxy nemůže obstát ani argument, že by po zveřejnění platu mohlo okolí zaměstnanci závidět. „Závist jako lidská vlastnost vyvěrající z malosti duše není něco, čemu by se dalo právními prostředky čelit. Naopak sluneční svit informovanosti o platech placených z veřejných prostředků může mnohé přehnané představy o platech ve veřejné sféře rozptýlit,“ poeticky dodat Baxa.

Soudci ovšem jedním dechem upozornili na to, že jejich rozhodnutí není možné aplikovat ve sto procentech případů. Ve výjimečných případech má mít ochrana osobnosti přednost před platovou transparentností.

Odepření informací podle senátu připadá v úvahu například u lidí, kteří vykonávají u úřadu pomocné nebo servisní práce, jako je údržba, úklid nebo závodní stravování, ovšem jen za předpokladu, že neexistuje podezření, že by byl plat vyplácen za práci, která ve skutečnosti není vykonávána, či že plat z nejasných důvodů vybočuje z platových poměrů obvyklých pro danou pozici.

Soud rozhodoval na základě sporu, v němž byla požadována informace o mimořádných odměnách pro ředitele školy ve Lhotě u Vsetína, které mu poskytla starostka. O informace žádal bývalý starosta obce.

Reklama

Výběr článků

Načítám