Hlavní obsah

Platonický zákon

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostituci nelze ze světa vyhladit, stejně jako třeba zlodějnu. Při vzpomínce na c.k. monarchii a policejního radu Oliče si ale můžeme být jisti, že prostituci lze významnou měrou kontrolovat. Česká vláda bude zítra projednávat návrh zákona z dílny ministra vnitra, který by to měl umožnit.

Foto: Petr Novák

Václav Knop v Turnově zavzpomínal i na svého otce Karla Knopa

Článek

Z Grossova návrhu ovšem čouhá nesmělost. Vyhnat prostitutky z ulic v blízkosti dětských hřišť, škol a kostelů, a zahnat je do ulic méně ctihodných? Nejen nesmělost, to už je bezradnost hodná spíše lidoveckých politiků. Těch, co za žádnou cenu nedovolí, aby se nejstarší řemeslo stalo řádným povoláním. (Když se jím ale nestane, bude se pořád odehrávat na ulicích. Lidovci v tom prostě mají zmatek, ač bohulibý.) Nedokonalost návrhu nového zákona je v tom, že prodavačkám a prodavačům sexu dovoluje - ač v omezené míře - nabízet zboží stále v plenéru. Tím je možnost účinné kontroly podstatně omezena.

Prostituci lze mít pod dozorem pouze v licencovaných veřejných domech, kam dochází pravidelně lékař a strážník, a jejichž majitelé platí řádně daně. Stát by tak byl podle Petra Nečase (ODS) sice "pasákem", ale to snad je lepší, než aby byl hlupákem, který neumí vybrat daně. Jinde než ve veřejných domech by prostituce měla být trestná. Na ulici to ale dopadne stejně jako s asijskými trhovci. Občas se na prodejné dívky vrhne nějaký mravnostní "kryštof" a tím to skončí. A vybírat od pouličních nevěstek daně? Na to nebude stačit, ani kdyby vláda zřídila speciální erotický berňák.

Přesto je nějaké zákonné úpravy zapotřebí, když na nekontrolovaný prodej sexu se vážou další, daleko nebezpečnější druhy kriminality, především prodej tvrdých drog a obchod bílým masem. Grossův návrh zákona ale přešlapuje na místě. V předkládací zprávě se píše, že prostituce nesmí být živnost, na druhé straně si prostitutky mohou vybavit IČO. Jestli si ovšem předkladatelé myslí, že tímhle prodejné dívky vymaní z vlivu pasáků, pak toho o životě vědí málo.

Ti, co zákon připravovali, se měli chvilku zamyslet nad tím, proč v boji proti pouliční prostituci nejsou účinně využívány zákony dávno platné. Kuplířství je přece trestné, tak proč mají pasáci tak sladký život? Působit veřejné pohoršení je taky trestné, tak proč se prostitutky veřejně nabízejí u frekventovaných silnic? Snad ne proto, že se na nich přiživují i ti, co by měli zákonnost uplatňovat...

Tenhle zákon, veskrze platonický, pouliční prostituci zásadně neublíží. Díru do světa neudělají ani policejní provokatéři. Co by pomohlo - kdyby policie dělala dobře svou práci.

PRÁVO 27. dubna

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám