Hlavní obsah

Národní muzeum bude požadovat náhradu škody po stavebních firmách

Novinky, ok, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Národní muzeum bude po požáru levého křídla budovy na Václavském náměstí uplatňovat vzniklé škody po zhotoviteli stavby, sdružení M-P-I. Na základě uzavřené smlouvy muselo sdružení uzavřít smlouvu na miliardu korun. Co bylo příčinou požáru, vyšetřovatelé zjišťují.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny šlehaly z Národního muzeaVideo: Novinky

 
Článek

„Škody budeme průběžně vyčíslovat a uplatňovat je vůči zhotoviteli stavby, který za budovu nese odpovědnost. Moje veliké poděkování patří Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy, zásah hasičů byl naprosto profesionální, rychlý a zabránil mnohem větším škodám na této národní kulturní památce,“ uvedl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že škody na interiéru Národního muzea naštěstí nejsou rozsáhlé. „Došlo ke shoření určitých částí ve střešních prostorách, poválečné přístavby, které byly stejně určeny k odstranění,“ řekl Herman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Národním muzeu v Praze vypukl požárVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Muzeum podle něj nepoškodily ani proudy vody při hašení. „Škody na stropech a na stěnách nejsou zdaleka tak velké, vodou při hašení byly místnosti minimálně zasažené. Nejdůležitější je, že nikdo nebyl zraněn,“ uvedl Herman.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

Podle vyjádření mluvčí Národního muzea Kristiny Kvapilové byla prázdná budova předána na jaře 2015 sdružení M-P-I, které se skládá z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Tyto firmy podle muzea nesou plnou zodpovědnost za průběh stavby, bezpečnost a dodržování požárních předpisů.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

„Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na jednu miliardu korun,“ konstatovala Kvapilová.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

Firmy zavedly protipožární hlídky

Mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha v pátek ráno Novinkám řekl, že zatím neví, jak k požáru došlo a co ho mohlo způsobit.

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální situace u Národního muzeaVideo: Novinky

„Existuje několik hypotéz, objevuje se varianta s elektrocentrálou nebo s ventilátorem, který na ni byl napojený. Je nutné zdůraznit, že sdružení M-T-I zavedlo během stavby masivní protipožární opatření a požární hlídky. Jestli byl zraněný hlídač součástí požární hlídky a jaké měl povinnosti, bohužel nevím. Hasiči naše lidi na stavbu zatím nepustili,“ uvedl Kostiha.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

Potvrdil také, že stavba je pojištěna na jednu miliardu. „Rozsah poškození neznáme, stejně jako neznáme rozsah poškození způsobeného likvidací požáru. Samozřejmě v tuto chvíli ani nevíme, jaký bude mít požár vliv na harmonogram stavby nebo cenu stavby. Navíc je to dohodnuté tak, že ke stavbě se vyjadřuje muzeum, takže další informace by mělo podávat hlavně muzeum,“ konstatoval Kostiha.

Foto: HZS Praha

Požár vypukl kolem půl druhé v noci a k muzeu se sjelo 20 jednotek hasičů z celé Prahy. Na počátku byl vyhlášen mimořádný stupeň poplachu. Požár vznikl z elektrocentrály na střeše. Vznítila se asfaltová krytina i dřevěná konstrukce střechy. Plameny hasiči dostali pod kontrolu kolem 3:30. Člen ostrahy se nadýchal kouře a byl převezen do nemocnice. Sbírky byly během rekonstrukce z muzea odvezeny.

Foto: HZS Praha

Požár muzea objektivem hasičů

"Budova je vyklizena, předána zhotoviteli, žádné sbírky tam nejsou. Je to trochu štěstí v neštěstí, protože kdyby se to stalo před několika lety, byl by to o hodně větší problém," řekl novinářům Lukeš.

Národní muzeum je největším muzeem České republiky. Je ústředním státním muzeem s funkcí sbírkotvornou, vědeckou, osvětovou a metodickou. Vzniklo v roce 1818 z iniciativy několika významných příslušníků české šlechty, zejména Kašpara ze Šternberka, nejvyššího purkrabího hraběte Františka Antonína Kolovrata a hraběte Prokopa Hartmana. Jeho prvním sídlem byl Šternberský palác na Hradčanech, v současnosti jsou jeho pracoviště roztroušena ve více než 70 objektech Prahy a dalších měst.Největším nedostatkem budovy (vyhlášené v roce 1962 národní kulturní památkou) se již krátce po dostavbě ukázala být její malá funkčnost a malá kapacita depozitárních prostor. S problémem nepostačujících prostor se centrální muzejní instituce ČR, jejíž hlavní sbírkotvornou funkci určuje zákon, potýká dodnes. V roce 2011 začala rekonstrukce budovy Národního muzea za více než 1,35 miliardy korun. Generální oprava má skončit v říjnu 2018, k 200. výročí založení muzea.Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

V Národním muzeu v Praze vypukl požár

Požár vypukl v noci na pátek v budově Národního muzea v Praze. K jeho likvidaci byly přivolány hasičské jednotky z celého hlavního města. Oheň vznikl na střeše...

Výběr článků

Načítám