Hlavní obsah

Piráti zvažují konec otevřenosti na internetu

Právo, Karolina Brodníčková

Mezi piráty se rozhořela diskuse, zda neomezit svou veřejnou internetovou komunikaci na Pirátském fóru. Téma nastolil poslanec Mikuláš Ferjenčík, podle kterého lépe funguje osobní jednání v orgánech strany, v poslaneckém klubu, po e-mailu nebo na Facebooku. Ostatní piráti to ale nepodporují a označují za ztrátu transparence.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S návrhem přišel Mikuláš Ferjenčík (Piráti)

Článek

Souběžně se v jiném vlákně řeší kodex pirátského veřejného zastupitele. V něm si piráti chtějí mimo jiné zakázat veřejné praní špinavého prádla.

„Je nás víc, takže se daleko víc scházíme osobně – s růstem hustoty členů klesla průměrná fyzická vzdálenost a s ní i potřeba komunikovat on-line,“ popsal svou myšlenku Ferjenčík na fóru.

Je jich hodně

„Představa, že při našem současném počtu aktivních lidí (jen zastupitelů máme zhruba 300) budeme fungovat na fóru v jeho stávající struktuře, je iluzorní,“ dodal.

Fórum, které je však i podle ostatních pirátů už technicky zastaralé, podle Ferjenčíka není nejvhodnějším místem, kam se obrátit, když chce pirát něco prosadit. „Daleko silnější roli mají resortní týmy, poslanecký klub, předsednictvo a republikový výbor, piráti v zastupitelstvech a v něčem i koordinátoři a mediální odbor,“ dodal.

Na internetovém fóru piráti hlasují v různých anketách nebo řeší program. V roce 2017 se na něm hlasovalo i o odvolání místopředsedy Jakuba Michálka, který tento pokus ustál. Podle Ferjenčíka by v budoucnosti fórum mohlo sloužit jen k představování nováčků, sběru podnětů, zveřejňování zápisů a usnesení a k formálnímu jednání strany.

Podporu však právě na fóru nezískal. „Bez fóra asi ztratí piráti to, co je vytvořilo, a stanou se přesně tou zapšklou stranou, proti kterým jsme se vymezovali a které jsme porazili i díky fóru. My jsme ho měli, oni ne,“ napsal na to Roman Kučera z republikového výboru strany.

Nesouhlasí ani europoslanec Mikuláš Peksa. „Hele, tohle je fakt strašně špatný nápad. Strana potřebuje systém pro asynchronní, otevřenou a skupinovou komunikaci. A musí si hostovat sama. Maily jsou fajn na notifikace, ale nejsou otevřené, vidí to jen adresát,“ uvedl.

„Off-line setkání nic nenahradí, ale představa, že kvůli tomu z on-line strany downgradneme (snížíme se) na off-line stranu, je bizarní. Jednak proto, že to jde zcela proti našemu étosu, druhak proto, že většina našich konkurentů stejně podobný komunikační prostředek používá,“ dodal Peksa.

Dalibor Záhora, který piráty spoluzakládal, zase Ferjenčíka zkritizoval za to, že nebojuje proti netransparentnímu jednání. „Rozhodování o důležitých věcech se stále více přesouvá do více či méně uzavřených a více či méně (ne)transparentních skupin. A ty místo abys proti tomu něco dělal, v podstatě navrhuješ tento proces zesílit. Sorry, ale strana potřebuje pravý opak,“ napsal.

Vadí i návrh kodexu

Další debatu vedou piráti o návrhu kodexu pro kandidáty do veřejných funkcí či státních firem. Zveřejnil jej Jiří Rezek z republikového výboru. „Zavazuji se hlasovat v souladu s programem pirátů … a nebudu hlasovat v rozporu s usnesením celostátního či oblastního fóra. Beru na vědomí, že účast pirátů ve vedení obce/kraje/státu a souhlas s uzavřením koaliční smlouvy jsou ve výlučné působnosti oblastního fóra, které rozhodovalo v primárních volbách,“ napsal.

„Nebudu ,prát špinavé prádlo‘ na veřejnosti a nebudu řešit neshody s kolegy přes média či veřejné výstupy na sociálních sítích,“ navrhuje v textu Rezek. Návrh se setkal s kritikou. „To by postupně vedlo k zákazu diskuse na fóru,“ vzkázal pirát Matěj Šandor z Prahy 4.

Středočeský pirát Marek Řebíček připomněl, že každý zastupitel slibuje věrnost ČR, občanům a Ústavě. „Těžko může pak zastupitel respektovat usnesení např. místního fóra k zcizení majetku obce, pokud nebude v zájmu obce,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám