Hlavní obsah

Odvolat z vedení. Piráti v on-line hlasování rozhodli o Michálkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Piráti v on-line hlasování Celostátního fóra těsnou většinou rozhodli o odvolání předsedy sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení - Republikového výboru. Důvodem hlasování byl Michálkův návrh na změnu organizace strany, která by dala více kompetencí předsednictvu. Michálek na Instagramu oznámil, že podá rezignaci i na funkci šéfa sněmovního klubu Pirátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek

Článek

Výsledky hlasování, které Piráti uzavřeli v pondělí v osm hodin večer, uvádějí, že hlasovalo 685 členů strany. Z nich pro odvolání hlasovalo 353, proti bylo 323 členů, 120 se vyslovilo pro projednání záležitosti na řádném jednání Celostátního fóra.

„Odvolání podle pravidel hlasování těsnou většinou prošlo,“ potvrdila mluvčí strany Veronika Šmídová.

„Výsledek je těsný, ale ukázal, že je silná nespokojenost s tím, jakým způsobem byly aktuální změny připraveny a navrženy. A potažmo, že metody, které Jakub (ale nejen on) zkouší opakovaně používat, jsou v demokratické straně nepřijatelné,“ uvedl na fóru předkladatel návrhu na Michálkovo odvolání Dalibor Záhora.

Většina Republikového výboru podle něj nicméně tento impulz z členské základny nereflektovala a v sobotu harmonogram změn schválila. Členy výboru proto vyzval, zda není namístě toto rozhodnutí přehodnotit.

„Budiž to také poučením pro jakékoli další pokusy provádět změny takto na sílu a bez potřebné snahy o konsenzus ve straně a dostatečného prostoru na diskuzi,“ uvedl.

Proti odvolání Michálka se už dříve vyslovil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Sám Michálek uvedl, že odvolání z Republikového výboru respektuje a oznámil, že podá rezignaci i na funkci šéfa sněmovního klubu Pirátů.

„Budu teď mít zase konečně volné večery a uvidím svou drahou polovičku dřív než o půlnoci. Zítra (v úterý) podám také rezignaci na předsedu poslaneckého klubu,“ napsal. Dodal, že chce dokončit protikorupční zákony a moderní řízení projektů státu.

Hrozí ztráta soukromí a šmírování všech na internetu, varují Piráti před nařízením EU

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám