Hlavní obsah

Piráti podali žalobu na Babiše, chtějí, aby zveřejnil plán bilionových investic

Novinky, jas
Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek podal správní žalobu, kterou se na premiérovi Andreji Babišovi (ANO) domáhá zveřejnění Národního investičního plánu. Babiš jej odmítl zveřejnit navzdory tomu, že se jím ve Sněmovně chlubil.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jakub Michálek.

Článek

Premiér o plánu, který vznikal loni při jeho cestách po krajích, uvedl, že obsahuje zhruba 17 000 projektů za téměř 3,5 bilionu korun pro léta 2019 až 2030. Do roku 2022 mají být do programu zahrnuty projekty za 1,226 bilionu korun.

„Pro odepření informace není zákonný důvod, protože jejímu poskytnutí nebrání ani zákony upravující mlčenlivost, ani zákaz zveřejnění ve smyslu jednacího řádu Poslanecké sněmovny, podle kterého byla žádost podána. Ani slova o tom, že Národní investiční plán není hotový, nejsou věrohodná, když jej předseda vlády představil již loni v listopadu a letos v březnu jej přinesl vytištěný na jednání Sněmovny,“ tvrdí Michálek, který Babiše o zveřejnění materiálu žádal již prostřednictvím jednacího řádu Sněmovny. Neuspěl ani šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který se od Babiše dozvěděl, že vláda plán nezveřejní.

„Je to můj nápad, já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. Moje odpověď je, že já vám ho nedám,“ řekl v dubnu Stanjurovi Babiš.

„Je to interní materiál, na kterém se pracuje. Ještě to není připraveno na projednání vládou. Až to bude připravené, tak to půjde na vládu. Potom to poskytneme, jak jsme slíbili. Musíme to velice pečlivě analyzovat,“ řekl později Novinkám. Ke zveřejnění však dosud nedošlo.

Investice zaplatí lidé z daní

Piráti ostatně podání žaloby avizovali již v dubnu.

„Pokud se pan premiér chlubí takto významným dokumentem o investicích, které budou prováděny z peněz daňových poplatníků, mají lidé právo znát jeho obsah,“ zdůvodnil jejich postup Michálek.

BEZ KOMENTÁŘE: Pirát Michálek se ptá Babiše na jeho plánVideo: psp.cz

Ten se s Babišem dostává do slovních přestřelek opakovaně. Premiér poslance loni přirovnal k předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a poukázal na jeho nízký věk.

„Pane kolego, vy jste tak mladej, že byste neměl dělat stejnou politiku jako (Miroslav) Kalousek,“ vmetl tehdy poslanci. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s tím, že by Andrej Babiš měl zveřejnit Národní investiční plán?
Ano
71,8 %
Ne
28,2 %
Celkem hlasovalo 3958 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám