Hlavní obsah

Pirát Michálek vytočil Babiše. Jste mladej, nic jste neukázali, jen kritizujete

Novinky, jas

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek chtěl ve čtvrtek v rámci pravidelných interpelací od premiéra Andreje Babiše (ANO) vědět, jak funguje elektronický oběh dokumentů ve státní správě, který je jednou z podmínek digitalizace státní správy. Michálka zajímalo, kolik úřadů systém využívá. Namísto toho mu premiér ukázal, že u něj přechod k digitální sféře nehrozí.

Premiér Andrej Babiš při interpelacíchVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Michálek se premiéra již dříve na toto téma dotazoval a zaskočilo jej, že mu odpověď přišla v papírové podobě s Babišovým podpisem a teprve následně byl dokument zkonvertován do digitální formy.

„Pan premiér podepisuje dokumenty ještě na papíře a zaměstnává další úředníky, kteří to potom musí konvertovat do elektronické podoby,“ posteskl si pirátský poslanec nad absencí elektronického podpisu u předsedy vlády.

Jste jako Kalousek!

Babiš Michálkovi vyčetl, že Piráti na poli IT nic neukázali a pouze kritizují. „Pane kolego, vy jste tak mladej, že byste neměl dělat stejnou politiku jako (Miroslav) Kalousek,“ vmetl poslanci.

Babiš často směrem k Pirátům používá oslovení „kluci”. Poukazováním na věk 29letého Michálka argumentoval před časem v televizní debatě na ČT také místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Kolik vám je roků?” ptal se ho emotivně. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Mandátový a imunitní výbor projednával vydání premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Na snímku Jakub Michálek z Pirátské strany.

Následně se Babiš, který se označil za důchodce, začal ohánět masivním diářem, který označil za svůj notebook, v němž má veškerou agendu. „Jsem důchodce, podepisuju se normálně,“ dodal s tím, že toto úložiště dat mu hackeři nenapadnou.

Babiš následně vychvaloval vládního zmocněnce pro oblast digitalizace i některé státní on-line projekty, které podle něj fungují, případně jsou naplánovány.

Jak funguje státní správa

To Michálka neuspokojilo, neboť se nedočkal odpovědi a Babišovo vystoupení označil za vymývání mozků. Posun v oblasti digitalizace stavebního řízení, o níž Babiš například mluvil, je podle Michálka nulový a za posledních pět let došlo na jeho popud pouze k aktualizaci pět let staré studie.

„Pět let sedíte na ministerstvu pro místní rozvoj a výsledky nemáte žádné,” opáčil Babišovi Michálek.

„Máte řeči a ještě demagogické. Netušíte, jak funguje státní správa, přijďte si to odmakat,“ odpověděl Michálkovi s tím, že bývalá vláda neměla digitalizaci za prioritu.

Piráty, kteří jsou opoziční stranou, opakovaně vyzval, aby se zapojili.

Reklama

Výběr článků

Načítám