Hlavní obsah

Piráti otevřeli cestu k rychlejšímu postupu při sestavování vlády

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti si v pondělí v celostátním referendu schválili změnu jednacího řádu tak, aby se zásadní jednání vyžadující souhlas členské základny plebiscitem mohla zkrátit na dva dny. Ratifikace koaliční smlouvy mezi Spolu a PirSTAN tak může proběhnout rychleji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Se zkrácením lhůty z „aspoň 10 dnů“ na „aspoň dva dny“ souhlasilo 219 ze 314 Pirátů. Zapotřebí bylo 171 hlasů. Výsledek zveřejnili v pondělí v pozdních hodinách.

Návrh se souhlasným stanoviskem předložil republikový výbor strany s tím, že právě jednání o vzniku vlády využití kratší lhůty může vyžadovat.

„Možné vládní angažmá Pirátů nás staví do prakticky velmi nepříjemné situace – na naše hlasování by pak teoreticky čekal celý stát,“ zdůvodnil člen republikového výboru David Wagner.

Tlačí nás tři krize

„Končící vláda dělá náhodné věci, za které nechce nést odpovědnost, a zároveň se odehrávají hned tři časově urgentní krize zároveň, energetická, covidová a rozpočtová, které všechny potřebují rychlé a rozhodné kroky,“ uvedl s tím, že v případě energetické a covidové krize se mohou ztráty čítat v lidských životech.

Zmínil také vystoupení končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) na klimatické konferenci ve skotském Glasgow. „K tomu nás v zahraničí stále zastupuje chlapík ve střetu zájmů,“ dodal.

Koaliční smlouvu už podepsali zástupci všech stran vznikající vládní koalice – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN i Pirátů. V případě Pirátů musí však podpis šéfa Ivana Bartoše dodatečně potvrdit rozhodnutí celostátního fóra v internetovém hlasování. Nyní představitelé resortních týmů připravují podklady pro diskuzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám