Hlavní obsah

Piráti a STAN chtějí víc peněz pro školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři miliardy do mateřských, základních a středních a zřejmě až miliarda navíc vysokým školám. Piráti i ministr školství Mikuláš Bek (STAN) žádají o další peníze do rozpočtu školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva ministři Pavel Blažek, Jana Černochová, Zbyněk Stanjura, Vít Rakušan a Ivan Bartoš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Skutečně se otevřela debata o rozpočtu pro tento rok, což i pan ministr financí Stanjura (ODS) slíbil. Za Piráty jako první zvedneme téma vzdělávání. Všichni se ve vládě shodneme, že jde o prioritu. Kromě vzletných vět je ale třeba to dokazovat i reálnými kroky,“ řekl Novinkám a Právu šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Dosud Bek hovořil o dodatečných čtyřech miliardách korun, z nichž by pro regionální školy zbyly tři. Zbytek měl přijít vysokým školám a 800 milionů z něj mělo být speciálně navázáno na dorovnání nejnižších mezd na univerzitách.

Chybí tři miliardy na rozvoj regionálního školství. Budeme na ministerstvo financí apelovat
Ivan Bartoš

Původně Bek počítal s dodatečnými penězi spíš na posílení kapacit škol v některých regionech. Po podzimní jednodenní stávce už však hovořil o tom, že je potřeba zvednout platy těm nejzranitelnějším. Měl na mysli nepedagogické pracovníky, mezi než patří kuchařky, uklízečky, školníci, účetní, hospodářky, ekonomky nebo správci IT.

Ministr uváděl, že chybějí peníze na osm tisíc míst provozních pracovníků, která jsou vedena jako neobsazená. Školské odbory však namítaly, že i práci za neobsazenou pozici musí někdo dělat. A v tom případě za ni dostat peníze. Pokud například chybí kuchařka, musí kolegyně pracovat o to víc a plat chybějící kuchařky jim ředitel rozděluje v rámci odměn.

Vláda by měla brzy odklepnout

Nyní už je řeč o tom, že by celé čtyři miliardy navíc měly putovat na podporu nepedagogů.

„To platí, ale pak nám vypadnou čtyři miliardy na modernizaci a zvyšování kapacit škol a chybí také minimálně další tři miliardy na rozvoj regionálního školství. Proto za piráty určitě budeme apelovat na ministerstvo financí, aby to co nejdříve dořešilo,“ dodal Bartoš.

Naděje si dělá i šéf školských odborů František Dobšík. „PirSTAN chce ještě otevřít další dofinancování v tomto pololetí, což údajně pan ministr Stanjura neodmítl. Ministerstvo školství se chová vstřícně. Pan Bek víceméně pozitivně hovořil o rozpočtu, tvrdí, že pan Stanjura souhlasí a tím pádem by vláda mohla peníze brzy odklepnout,“ řekl Novinkám a dodal, že je docela spokojený, byť žádal o dvě miliardy víc.

Ministr Bek se shodl s odboráři a školskými asociacemi na financování učitelů v ZŠ

Věda a školy

Ještě se řeší suma pro vysoké školy. Podle Dobšíka by se mohlo jednat o miliardu a i v tomto případě je prý resort financí jednáním otevřený.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) ale zatím nedostali ministři žádné podklady ke změnám. „Obecně trvám na tom, aby vláda plnila své závazky ke školství a učitelům,“ napsal Právu.

Piráti se Starosty ale myslí ještě na další rozpočtové miliardy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už avizoval, že bude potřebovat zhruba tři miliardy na posílení bezpečnosti, například na zlepšení analytické práce policie. „Usnesení vlády mi ukládá, že mám předložit bezpečnostní radě a posléze vládě návrhy k posílení vnitřní bezpečnosti včetně finančních nároků,“ sdělil Právu.

Bartoš zase požaduje investice do klíčových projektů strategie Digitální Česko a půl druhé miliardy chce na výstavbu a rekonstrukci komunikací, veřejných budov v regionech.

Spočítáno. Rozpočet měl loni schodek 288,5 miliardy

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám