Hlavní obsah

Prague Pride si 650 tisíc zaslouží, přiláká turisty, brání se Hřib kritice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští zastupitelé ve čtvrtek přiklepli 650 tisíc na podporu „duhového“ festivalu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) Prague Pride, který se uskuteční tradičně v srpnu. Výšku částky kritizovali nejen zástupci opoziční ANO a ODS, ale i koaliční zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL), který navrhoval přesunout dané peníze do kapes samoživitelek. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si za krokem stojí.

Foto: Novinky

Duhový pochod Prague Pride

Článek

„Jedná se o jednu z nejefektivnějších podpor cestovního ruchu. Do Prahy dorazí desetitisíce turistů, potřebujeme každého. Prague Pride navíc není jen karnevalový průvod, jedná se o týdenní festival tolerance,“ obhajoval grant Hřib na Twitteru s tím, že s akcí je spojeno i mnoho vzdělávacích akcí, přednášek a workshopů.

O podpoře festivalu jednali zastupitelé již na březnovém zasedání, ale o přidělení dotace tehdy nerozhodli. Ke schválení podle očekávání chyběly hlasy zástupců ANO a ODS (pro byl jen Bohuslav Svoboda) a navíc se zdrželi někteří zastupitelé TOP 09 a STAN.

Manželství pro všechny, zní z Prague Pride

Domácí

„Je to smutná vizitka těchto stran,“ posteskla si následně na Twitteru radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Mezi největší kritiky výše grantu patří lidovec Wolf, který byl radním pro kulturu v minulosti. Když se primátor Hřib se rozhodl po předchozím neúspěchu v dubnu hlasování o dotaci zopakovat, zkritizoval to.

„Máme duben, v březnu jsme tady tuto akci měli, dali jsme o ní hlasovat, a neprošla. Když neprojde dnes, tak budeme o ní hlasovat v květnu. Když neprojde, budeme o ní hlasovat v červnu...” reagoval.

Hřib: Rusové oplotili část Stromovky neoprávněně, je logické chtít to vyřešit teď

Domácí

Wolf navrhoval, aby se daly tyto prostředky samoživitelkám. Zároveň si rýpl do Pirátů, že se průvodu vždy účastní jejich zástupci, kteří si tak podle něj budou dva měsíce před volbami do Sněmovny dělat předvolební kampaň.

Opoziční zastupitel a místostarosta Prahy 11 Ondřej Prokop (ANO) navrhoval, aby Praha dala akci záštitu, ale dotaci vzhledem k situaci snížila na 250 tisíc.

To neprošlo, i tak ale oproti předchozím letům dotace klesla. V roce 2019 dala Praha na festival 800 tisíc korun spolu s příspěvkem ve výši 100 tisíc korun, loni pak rovný milion korun.

Na magistrátu zavlála duhová vlajka, vedení Prahy podpořilo Prague Pride

Domácí

Festival leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů se v Praze konal poprvé v roce 2010. V čele průvodu se objevovala třeba i exprimátorka Adriana Krnáčová (ANO).

S nástupem primátora Hřiba v roce 2018 začalo město akci podporovat také vyvěšením duhové vlajky na budově Nové radnice.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám