Hlavní obsah

Pikal pozastaví členství u Pirátů

Členství u Pirátů pozastaví jejich dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal. Uvedl to v pondělí web hn.cz. Podle Pikalova vyjádření na stranickém fóru tak učiní k 10. lednu, reagoval na diskusi ohledně aktualizace všeobecného kodexu zastupitele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Pikal ve Sněmovně

Článek

Aktualizovaný kodex měl mimo jiné obsahovat rozšířenou a přepracovanou sekci ohledně kumulace funkcí. „Je upřesněna definice uvolněné funkce, jasný závazek si na ni vyhradit dostatečný čas a možnost souběhu uvolněných a neuvolněných funkcí a ministerské a poslanecké role,“ uvedl Pikal v úvodním příspěvku ke kodexu.

Kvůli dřívější debatě spolustraníků o klouzavém mandátu a možné kumulaci funkcí poslance a ministra ustoupil Jakub Michálek od kandidatury na ministra pro legislativu, stal se jím Michal Šalomoun. Naopak vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Bartoš je zároveň i poslancem.

Na místopředsedy Pirátů se tlačí jedenadvacet uchazečů

Domácí

„K 10. 1. pozastavuji členství ve straně. Tohle nemám zapotřebí,“ napsal po diskusi bývalý místopředseda Sněmovny Pikal. Na fóru vzniklo následně diskusní vlákno na jeho podporu, ve kterém Pikal mimo jiné napsal: „Vy tu všichni děláte, jako by se pozastavené členství nedalo jedním slovem obnovit. Předpisy jsou nástroj a politická strana nemá být životní styl.“

Piráti si o víkendu zvolí nové vedení. Na předsedu budou kandidovat kromě obhajujícího šéfa Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se na on-line zasedání celostátního fóra chtějí ucházet téměř dvě desítky kandidátů.

Bartoš oznámil kandidaturu na šéfa Pirátů. A posypal si hlavu popelem

Domácí

Pikal už dříve oznámil, že nebude obhajovat funkci místopředsedy, stejně jako Olga Richterová a Radek Holomčík. Do vedení se chce naopak vrátit Martin Kučera, který na post místopředsedy rezignoval koncem listopadu. Mezi 18 kandidáty na místopředsedu jsou například místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja či bývalí poslanci Martin Jiránek a Ondřej Profant.

Reklama

Výběr článků

Načítám