Hlavní obsah

Zeman má podle Petříčka namířeno na summit do Číny, nezhatí-li to koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by nakonec přece jen mohl dorazit na dubnový summit Číny se zeměmi střední a východní Evropy v Pekingu. Podle serveru Seznam Zprávy o tom jednal při své nedávné cestě v Číně hradní kancléř Vratislav Mynář. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý uvedl, že Zeman účast na summitu 17+1 potvrdil.

Foto: Hana Brožková, Kancelář prezidenta republiky , ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching přivítal v Pekingu českého prezidenta Miloše Zemana na druhém dnu konference o projektu nové Hedvábné stezky (achivní foto).

Článek

„Pan prezident účast na summitu 17+1 potvrdil. Předpokládám, že bude ale také záležet na vývoji epidemie koronaviru,“ napsal agentuře ČTK v esemesce Petříček.

Zeman vzkazuje do Číny: Investujte a možná k vám nakonec pojedu

Domácí

Pražský hrad nechtěl v úterý otázku Zemanovy účasti na summitu komentovat. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Petříčkovo vyjádření reagoval slovy, že až bude chtít Kancelář prezidenta republiky „oznámit informaci týkající se jakékoliv zahraniční cesty, učiní tak sama, a nikoliv prostřednictvím kohokoliv jiného“.

Kancléř Mynář v Pekingu: Schůzka s čínským vicepremiérem na důkaz hlubokého přátelství

Domácí

O tom, že na summit do Číny nepojede, informoval Zeman v lednu v rozhovoru pro Blesk.cz. jako jeden z důvodů uvedl chybějící čínské investice. Později však dával najevo, že by rozhodnutí mohl přehodnotit.

Server Seznam Zprávy napsal, že hlavním důvodem nedávné cesty prezidentova kancléře Vratislava Mynáře do Číny bylo přivézt do Pekingu dopis, ve kterém Zeman účast na summitu potvrdil.

Karanténa? Ale kdeže. Zemanův poradce Nejedlý po návratu z Číny vyrazil do restaurace

Domácí

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka Čína i navzdory epidemie koronaviru v zemi i nadále s pořádáním summitu počítá.

Ať Zeman vysvětlí, jak se postavil k výhrůžnému dopisu Číňanů, žádá šéf Senátu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám