Hlavní obsah

Pěstouni jako OSVČ mají šanci požádat o podporu 44 500 korun

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěstouni pracující i jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by měli mít možnost požádat o podporu až 44 500 korun. Prošlo to ve středu ve Sněmovně spolu se schválením podpory pro malá eseróčka. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Foto: Foto archiv Marcely Tobiášové

Ilustrační foto

Článek

Podpora se týká období od 12. března do 8. června. Návrh předložil pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

„S podporou celé opozice a KSČM se nám podařilo prosadit návrh, aby pěstouni a dobrovolní pečovatelé v sociálních službách, kteří jsou OSVČ, nepřicházeli o kompenzační bonus. To je malý, ale důležitý úspěch,” prohlásil po schválení Ferjenčík.

Nedostanou od státu nic. Důvod? Dítě v pěstounské péči

Domácí

Proti návrhu se postavilo hnutí ANO i ČSSD. „Není to nic proti pěstounům. Jako profesionální rodiče dostávají odměnu od státu, která je srovnatelná s platem a je vyplácena po celou dobu této krize,” vysvětlovala svůj postoj ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ní by nemělo docházet ke kombinování odměn.

Ve chvíli, kdy návrh prošel, s tím ale ministerstvo financí i finanční správa budou počítat. Pokud změny projdou Senátem a zákon podepíše prezident, budou moci pěstouni žádat o podporu prostřednictvím stejného formuláře jako OSVČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám