Hlavní obsah

Perly noci ze Sněmovny: Rath navrhl zasedání i o Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud nudnou atmosféru ve Sněmovně provázenou čtením sáhodlouhých dokumentů během vystoupení poslanců ČSSD, které ukončovala slova předsedajících: 'Váš čas vypršel, pane poslanče.', narušil v noci na neděli poslanec David Rath (ČSSD). Využil slabého zastoupení koaličních poslanců v jednacím sále a navrhl jednání i na Štědrý den. Odstartoval tak úprk a slovní přestřelky.

Článek

"Dámy a pánové, myslím si, že bychom mohli v té zajímavé debatě pokračovat právě na Štědrý den, to by bylo hezké, kdybychom to tady spolu mohli oslavit. Já se přiznám, že mně by to docela pomohlo, kdybychom se tady sešli. Člověk by se vyvázal ze spousty povinností, které jinak doma má, takže doufám, že podpoříte tento návrh a že je takových víc než já, kteří se budou chtít vyvázat ze svých povinností, a že přerušíme jednání této schůze do 24. do 9 hodin ráno," navrhl Rath.

A protože se o procedurálním návrhu hlasuje bez rozpravy, museli koaliční poslanci vyběhnout z kuloárů. Stihli to a návrh nebyl přijat.

"Poslanec David Rath potřeboval několik desítek pokusů na to, aby pochopil, že chodí-li do práce jen 15 jeho kolegů, je aritmeticky vyloučeno, i teoreticky, aby dosáhl úspěchu při podobném hlasování. Pane poslanče, dovolím si vám říct, že i 16 je málo," komentoval za smíchu a potlesku z koaličních řad Rathův pokus ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pak přidal: "Já bych chtěl vzkázat panu poslanci Rathovi, že slyšíme, i když nejsme v tomto sále, takže se nemusí obávat, že neslyšíme perly, které tady říkají jeho kolegové, jak řekl. A protože on se vždycky snaží o vtipné projevy, tak jsme je roztřídili ty vtipné projevy do dvou kategorií - vtipná poznámka pana poslance Ratha - směje se jenom Dolejš (hlasitý smích) a druhá kategorie - vtipná poznámka pana Ratha - ani Dolejš se nesměje."

Přestřelka se protáhla na 20 minut

Rath si to samozřejmě nenechal líbit, a protože na něj při úprku do jednacího sálu něco pokřikoval Vít Bárta (VV), vzkázal mu: „Nevím o tom, pane poslanče Bárto, že bychom si tykali, spolu jsme ABL nepásli." Bárta s odstupem reagoval na jeho poznámku slovy, že firmy se nepasou.

Nejčastěji se ovšem Rath navážel do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterého tituloval jako galaktického ministra a neustále mu vytýkal navštěvování okolních náleven. To se opakovalo i po Kalouskově poznámce o počtu poslanců ČSSD.

„Pane ministře, občas se stává, že vysoká hladina alkoholu rozostřuje vidění. Vy jste říkal, že hlasovalo 16 sociálně demokratických poslanců, ale na tabuli bylo číslo 17. Nepředpokládám, že byste neuměl přečíst číslici 17 jako ministr financí, což se ale v České republice může stát. Protože tady může být zjevně ministrem financí kdokoli," poznamenal Rath.

„Na hloupé sprosťárny nemíním reagovat," reagoval Kalousek. „Na aritmetiku ale ano", dodal. Vysvětlil, že měl na mysli Ratha a jeho 16 stranických kolegů. „Šestnáct a jedna je sedmnáct," dodal ministr. Sněmovně trvalo podle Parlamentních listů ještě dalších patnáct až dvacet minut, než se přes podobné repliky či urážky vrátila k projednávání programu.

Přetahovaná o cedulky

Sobotní večer zpestřila i přetahovaná o cedulky, které mají na svých stolcích poslanci ČSSD. Staly se několikrát terči pro žertíky poslanců ODS, kteří je tu a tam sebrali nebo poničili. Když se to stalo během projevu poslance Miroslava Svobody (ČSSD), domáhal se řečník náhrady, a když to předsedající odmítla s tím, ať se vrátí k projednávané věci, poznamenal: "Účet pošleme."

Předsedající Vlasta Parkanová (TOP 09) v jeden okamžik vyzvala kvůli hluku všechny bavící se kolegy, opoziční i koaliční, aby šli do kuloárů a nerušili. "Pana ministra (Jaromíra) Drábka mi nevyhánějte, toho já tady potřebuju," reagoval od řečnického pultu Jiří Krátký (ČSSD), který proslul výrokem o nejstarších řemeslech noci.

"Jsem z kraje, kde už by vás dávno pomlátili," vzkázal po chvíli tento poslanec a bývalý starosta Jeseníku těm, kteří ho vyrušovali. Sám se pak pustil do projevu, který obsahoval i čtení rozhovoru s politologem Jiřím Pehem, takže přesáhl přidělených deset minut.

"Pan poslanec Krátký vyzval mě i pana ministra Drábka, abychom na jeho řeči zareagovali. Nebývá naším zvykem uhýbat přímým výzvám. Tedy naše reakce je zhruba následující. O vašich názorech, pane poslanče, jsme se zatím nedozvěděli nic, nicméně je nezbytné konstatovat a je poctivé konstatovat, že názory pana doktora Pehe jste přečetl sice klopýtavě, ale v zásadě docela přesně, takže téměř gramotně a my vám k tomu blahopřejeme," reagoval na Krátkého Kalousek.

Opozici "docházejí" poslanci

Poslanecká sněmovna má v jednání pokračovat v neděli od devíti hodin ráno. Po pěti dnech obstrukční taktiky opoziční ČSSD by se podle ČTK mohla dostat k závěrečnému hlasování. Opozici už totiž "docházejí" poslanci poté, co vládní koalice v reakci na postup ČSSD prosadila nejprve omezení délky jednotlivých poslaneckých vystoupení na dvakrát deset minut a poté i spojení debaty o vládních reformních zákonech do jednoho celku.

Poslanci ČSSD v sobotu upozornili, že takový postup nemá podporu ani právního oddělení samotné Sněmovny. Přijaté zákony pak plánují napadnout u Ústavního soudu právě kvůli podle nich nezákonnému způsobu jejich nynějšího projednávání. Rozhodnout by se tak dnes mohlo o zákonech představujících zdravotnickou, sociální a důchodovou reformu, i změny v DPH.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám