Hlavní obsah

Peníze od Okamury pomohou uprchlíkům

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Peníze Tomia Okamury, které musel uhradit jako výlohy na soudní řízení po prohraném sporu s Transparency International ČR (TIC), poputují na podporu imigrantů. Proti nim se přitom Okamura ostře vymezuje. Peníze daruje neziskové Organizaci pro pomoc uprchlíkům advokát a senátor za Zelené Václav Láska, který TIC ve sporu zastupoval. Novinky o tom v úterý informoval tiskový mluvčí strany Jan Žáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomio Okamura se zúčastnil několika demonstrací proti uprchlíkům a islámu.

Článek

Okamura na TIC podal trestní oznámení přede dvěma lety, požadoval její zrušení. Bývalý šéf Úsvitu však spor prohrál a advokátu Láskovi musel zaplatit náklady řízení ve výši 13 tisíc korun. Peníze na něm byly dokonce exekučně vymáhány, podle Okamury za to mohli jeho právníci, kteří ho prý o povinnosti zaplatit neinformovali.

Když senátor Láska částku dostal, rozhodl se, že ji dorovná na 15 tisíc a peníze daruje Organizaci pro pomoc uprchlíkům (OPU).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Senátor a advokát Václav Láska

„Díky tomu, že poražená strana sporu musí uhradit náklady na advokáta protistrany, na můj advokátní účet mi občas přijdou i peníze od osob, které nejsou zrovna můj šálek čaje. Proto je občas použiji na dobročinné účely, abych tím alespoň trochu vyvážil škodlivé působení těchto jedinců,“ uvedl Láska s tím, že u peněz od Tomia Okamury nebylo o čem přemýšlet.

Dodal, že třetinu poukázal na chod organizace a dvě třetiny věnoval uzbecké právničce žijící v Liberci.

Vyzývám pana poslance Okamuru, aby podával další nesmyslné žaloby. Je mnoho uprchlíků, kterým by tím udělal radost.
Advokát a senátor Václav Láska

„Ona se totiž stala uprchlíkem kvůli tomu, že celý život dělala opak toho, čím se prezentuje Tomio Okamura. Bránila spravedlnost a lidská práva. Vyzývám pana poslance Okamuru, aby podával další nesmyslné žaloby. Je totiž ještě mnoho uprchlíků, kterým by tím udělal radost,“ vzkazuje senátor.

Okamura se proti imigrantům ostře vymezuje. Šéf hnutí Svobody a přímé demokracie (SPD) se zúčastnil i několika demonstrací proti islámu a uprchlíkům, kritizuje je i na svém Facebooku.

Novinkám řekl, že ho senátorovy peníze nezajímají. „Své vlastní peníze ať si pan Láska věnuje, kam chce, mě to vůbec nezajímá. Jsem proti tomu, aby se veřejné peníze věnovaly na úkor našich občanů nějakým cizím vetřelcům. Ale své soukromé peníze ať si utrácí, jak chce,“ komentoval to Okamura.

Peníze na jídlo a nájem

Žena, které Láska peníze věnuje, pochází z Uzbekistánu, kde pracovala jako právnička. „Ve své praxi obhajovala i případy týkající se porušení lidských práv, což bylo v rozporu s uzbekistánským režimem,“ popsal Žáček.

Do Česka byla přemístěna v roce 2007 a získala zde azyl. Nyní je ženě 82 let a jako držitelka mezinárodní ochrany nemůže dostávat starobní důchod ze své země.

Jejími příjmy v Česku jsou dávky státní sociální podpory a hmotné nouze, ty však podle ředitele OPU Martina Rozumka nepokryjí veškeré náklady. „Dar bude po dohodě s ní použit na úhradu nájmu, na jídlo a hygienické potřeby,“ sdělil Rozumek.

Nejméně transparentní kampaň

Okamura žaloval TIC v roce 2013. „Podle mých zjištění TIC v souvislosti s čerpáním veřejných prostředků soustavně a dlouhodobě páchá trestnou činnost. Činí tak s bohorovností sobě vlastní, neboť se domnívá, že kamufláž, kterou jí poskytuje mediální obraz správce veřejného dobra, spolehlivě zakryje podstatu její činnosti,“ prohlásil tehdy Okamura. Proto prý navrhl zrušení české pobočky.

Pozornost na organizaci soustředil Okamura poté, co TIC v rámci hodnocení prezidentských kampaní označila tu jeho za nejméně transparentní. „Já jsem ale žádnou prezidentskou kampaň nevedl, protože jsem do volby nebyl připuštěn,“ bránil se Okamura s tím, že trvá na tom, že Transparency International je prolhaná a podvodná organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám