Hlavní obsah

Pecina odmítl informace o nákupu tiskáren za 678 miliónů

Právo, rsk

Ministr vnitra Martin Pecina se v úterý ohradil proti informacím, že by se jeho resort chystal utratit 678 miliónů korun za nákup 2300 tiskáren a 225 multifunkčních zařízení, jak informoval deník E15. Podle něj jde o hluboké nedorozumění, jelikož ministerstvo vyhlásilo tendr na stroje v předpokládané hodnotě 74,5 miliónu korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Resort podle Peciny vypsal rámcovou zakázku, kde bylo na základě ceny vyhodnoceno osm firem u monochromatických tiskáren a pět společností u multifunkčních zařízení. Ceny jsou nepřekročitelné, doplnil.

„Vždy když se některá část ministerstva vnitra, policie, inspekce policie či hasičského sboru rozhodne nakupovat tiskárny, potom mezi těmito firmami udělá minitendr a na základě nejnižší nabídkové ceny takové zařízení vybere,“ upřesnil Pecina s tím, že vnitro v případě potřeby tiskárny nakoupí u jedné firmy. Doplnil, že centrální zakázka navíc k nákupu resort nezavazuje.

V pondělí přitom před vchodem do Sněmovny demonstroval muž s transparentem, na němž bylo například napsáno „Tiskárna pro vnitro za 250 tisíc?“ nebo „Vnitro, nakup normálně a ušetři půl miliardy“.

Podle ministra chyba vznikla sečtením všech nabídkových cen u 13 firem z čehož vyplynula cena 678 miliónů. Jedna tiskárna tak průměrně vyjde na 25 tisíc ročního provozu včetně spotřebního materiálu vyjma papíru, nikoli na 250 tisíc, jak uvedl deník E15, dodal Pecina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám