Hlavní obsah

Policejní prezident Červíček neodstoupí, naznačil tlaky ze strany Peciny

• Aktualizováno

Martin Červíček neodstoupí z pozice policejního prezidenta. Reagoval tak poté, co ministr vnitra Martin Pecina vrátil do funkce Petra Lessyho, a policie tak má dva šéfy. Červíček vyzval Pecinu, aby vzniklé dvojvládí vyřešil zákonnými prostředky, tedy ve správním řízení. Pecina vzápětí řekl, že Červíček řídí policii dobře.

Policejní prezident Martin Červíček zůstáváVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Červíček ve velmi emotivní projevu řekl, že Pecina způsobil policii problém a sám ho musí vyřešit.

Naznačil také, že Pecina na něj měl v poslední době personální požadavky ohledně šéfa Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Milana Komárka. Chtěl, aby ho Červíček odvolal stejně jako šéfy krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji.

"Za posledních pár týdnů jsem nabyl dojmu, že vůbec v tuto chvíli nejde o to, aby byl naplněn zákon. Mám pocit, že v poslední době jsem jako policejní prezident čelil určitým požadavkům pana ministra především v souvislosti s personálními změnami v některých pozicích policie," uvedl Červíček.

Žádný ministr vnitra nemůže zasahovat do toho, kdo povede jaký policejní útvar

Udělat změny odmítl a představám ministra nevyhověl. „Pan ministr má právo říci své představy, ale já mám právo odmítnout,” řekl Červíček s odkazem na to, že o personálních věcech rozhoduje on a je za to odpovědný. Zda a koho mu Pecina doporučil místo Komárka, který útvar řídí čtyři měsíce, neřekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policejní prezident Martin Červíček neodstoupí, situaci se dvěma šéfy má podle něj vyřešit ministr, který ji způsobil.

„Mnoha představám jsem nevyhověl a ani jim nevyhovím. A dokud budu řídit policii, tak budu postupovat tímto způsobem. Žádný ministr vnitra nemůže zasahovat do toho, kdo povede jaký policejní útvar,“ konstatoval Červíček.

Martin Pecina večer v České televizi potvrdil, že po Červíčkovi chtěl, aby situaci na ÚOKFK řešil, protože podle něj nebyla dobrá. Dodal, že chtěl personální změnu. Jméno šéfa ÚOKFK Milana Komárka ale výslovně nezmínil.

Červíček: O naplnění zákona nejde

Martin Červíček zároveň odpoledne na tiskové konferenci naznačil, že právě odmítnutí Pecinových požadavků mohlo ve skutečnosti stát za opětovným instalováním Lessyho. „Mám pocit, že tu nejde o to, aby byl naplněn zákon,“ poznamenal policejní prezident.

Poznamenal, že za celou dobu mu nikdo neřekl, že je špatný policejní prezident.

Vzniklou situaci by podle něj měl ministr řešit v rámci správního řízení. „V tuto chvíli zůstávám v pozici policejního prezidenta a budu řídit policii, dokud nebude zákonně rozhodnuto jinak,“ konstatoval Červíček v reakci na výzvu Peciny k jeho rezignaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina

Pecina: Policie pod Červíčkem funguje dobře

Ministra vnitra Martina Pecinu slova policejního prezidenta překvapila. Českému rozhlasu řekl, že Červíčka nikdy veřejně nekritizoval, jen na poradách, řekl, že policie pod Červíčkovým vedením funguje dobře. Přesto v úterý řekl, že očekává, že odstoupí.

Přiznal, že chtěl odvolání šéfa jihočeské policie, odmítl ale, že by chtěl odvolat šéfa policie Olomouckého kraje. U ostatních případů měl prý připomínky.

Pecina Lessyho do funkce vrátil v úterý. Řekl, že Lessymu se stala křivda, když byl z funkce odvolán. Uvedl také, že očekává, že Červíček odstoupí. Dodal, že Lessy bude mezitím čerpat dovolenou a policii bude řídit Červíček.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Kučera: Za Červíčka se to zlepšilo

Náměstek policejního prezidenta Václav Kučera ČTK řekl, že zaznamenal snahy o změnu ve vedení protikorupční policie, přičemž se ale nesetkal s kritikou vůči útvaru ze strany ministra.

"Zaznamenal jsem nicméně, že by měl být ředitelem někdo jiný, že by tam neměl být pan Komárek. Nevnímal jsem příliš proč, nebyla to žádná konstruktivní kritika," uvedl náměstek. Kučera dodal, že vůči útvaru může mít on sám jisté výhrady, ty jsou ale prý "ryze pracovní a běžné, které se dnes a denně řeší".

Za působení Červíčka se podle Kučery situace ve sboru zlepšila. "Je to člověk, který umí komunikovat na všechny strany a nevyvolávat konflikty, což polici významně zklidňuje," dodal.

Dva policejní prezidenti nejsou možní

Martin Červíček už v říjnu v rozhovoru pro Právo řekl, že si nedovede „představit ani na minutu, že by byli v čele policie dva prezidenti. Ani formálně,“ uvedl. „Policie musí mít jasně dáno, kdo je její šéf, a to je princip, kterým se míním řídit. Neexistuje pro mne možnost, abych něco takového připustil, dodal tehdy Červíček.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený kandidát na policejního prezidenta Petr Lessy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

V rozhovoru také uvedl, že si nedokáže představit, že by existoval policejní prezident, kterého by nechtěl ministr vnitra. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám