Hlavní obsah

Pavlovi budou radit i Pithart, Schwarzenberg a Žantovský. Zapojí se i Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční i vnitřní politiku bude prezident Petr Pavel pravidelně konzultovat s týmem externích poradců, budou mezi nimi například Petr Pithart, Karel Schwarzenberg nebo Michael Žantovský. Koordinovat je bude bývalý diplomat Petr Kolář. Pavel to ve středu řekl v rozhovoru pro Radiožurnál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident republiky Petr Pavel

Článek

Bývalý velvyslanec v USA Kolář má podle Pavla zkušenosti, jež se mohou při výkonu funkce prezidenta hodit. Označil ho za koordinátora svých zahraničněpolitických i vnitropolitických poradců, kteří budou působit převážně externě.

Tým bude složen z „vážených osobností“, jako jsou bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, někdejší premiér Petr Pithart nebo český velvyslanec v USA či Izraeli Michael Žantovský. „To si myslím, že nejsou lidé, kteří by mohli být někde na výplatní pásce jako poradci, ale zároveň jsem rád, že s nimi budu moci zkonzultovat ty hlavní věci,“ řekl Pavel Radiožurnálu.

Kolář s Pavlem spolupracoval na kampani, Pavel tehdy čelil kritice, že spolupracuje s lobbistou. Kolář dříve pracoval pro PPF, nyní jako konzultant pro americkou advokátní kancelář Squire Patton Boggs, která se netají tím, že se zabývá i lobbingem.

V oblasti ekonomiky Pavlovi radí například ekonom David Marek, bývalý šéf důchodové komise Vladimír Bezděk či podnikatel Tomáš Richter. S právními otázkami pak ústavní právník Jan Kysela. Pavel spolupracuje i s architektem Josefem Pleskotem.

Samá známá jména. Prezident Pavel představil svůj poradní tým

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám