Hlavní obsah

Pavel se v projevu v OSN zaměří na ruskou agresi vůči Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český prezident Petr Pavel se ve svém projevu před Valným shromážděním Organizace spojených národů (VS OSN) chystá odsoudit ruskou vojenskou agresi proti Ukrajině a chce také apelovat na další podporu Kyjevu. Řekl to v úterý českým novinářům. Vystoupení prezidenta České republiky v rámci všeobecné rozpravy VS se v New Yorku čeká dnes kolem 19:00 místního času (ve středu kolem 1:00 SELČ).

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Český prezident Petr Pavel při projevu v OSN

Článek

„Hlavní téma bude odsouzení ruské agrese proti Ukrajině, volání po pokračování podpory Ukrajiny jako předpokladu k tomu, abychom mohli úspěšně pokračovat v naplňování rozvojových cílů, které si OSN stanovila,“ řekl před zahájením úterního jednání prezident Pavel. „Je bezpochyby, že pokračující válka na Ukrajině odebírá množství zdrojů, které by jinak mohly být použity pro rozvoj,“ dodal.

Všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN v úterý začíná vystoupeními hlav států. Jako první promluví brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, po něm k řečnickému pultíku přijde americký prezident Joe Biden a zazní například také projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nebo turecké hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana.

Prezident Pavel už v pondělí novinářům v New Yorku řekl, že projev před VS OSN považuje za jeden z nejdůležitějších za své dosavadní působení v úřadu. „Asi by bylo naivní si myslet, že takový projev si kterýkoli státník střihne spatra a bez přípravy. Na takový projev se člověk… připravuje dlouho dopředu,“ popsal Pavel jeho přípravu.

V úterý oznámil, že na půdě OSN chce mluvit také o „pragmatické spolupráci“ se zeměmi Afriky, Latinské Ameriky a Asie. Ta má podle něj být založena „na vzájemném respektu a výhodnosti tak, abychom nechávali pokud možno co nejmenší prostor pro autoritářské režimy, které se v těchto částech světa snaží v současné době získat svůj vliv“.

Světové cíle udržitelného rozvoje jsou ohroženy i kvůli ruské agresi, řekl prezident Pavel v OSN

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám