Hlavní obsah

Areál Hradu bude na inauguraci otevřený, promítat se tam bude na obrazovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na inauguraci Petra Pavla bude areál Hradu otevřený a veřejnost ji bude moct sledovat na velkoplošných obrazovkách. Na tom se ve čtvrtek domluvila budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková se současným kancléřem Vratislavem Mynářem a vedoucím Kanceláře Poslanecké sněmovny Martinem Plíškem. Doladit jim na přípravách chybí už jen detaily.

Živě: TK k chystané inauguraci nového prezidenta Petra PavlaVideo: ČTK

 
Článek

V jednání o přípravách inaugurace ve čtvrtek Vohralíková s Mynářem i Plíškem podle svých slov „velmi pokročili“. „Odsouhlasili jsme a předali si seznamy hostů. Domluvili jsme se, že bude areál Hradu otevřený a veřejnost bude moct sledovat inauguraci na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a na Hradčanském nádvoří,“ zdůraznil Plíšek.

Jednali i o bezpečnostních opatřeních. Řešit budou už jen detaily, příští týden ještě budou probíhat zkoušky na ceremonii. Vohralíková řekla, že během inaugurace bude i „něco navíc“, detaily ale neprozradila.

„Zahraniční hosté nepřijedou. Nakonec jsme se rozhodli vzhledem k dalším zahraničním návštěvám, že inaugurace bude jen otázka hostů z České republiky,“ dodala budoucí hradní kancléřka.

Generálka o den dřív

Společná schůze obou parlamentních komor ke složení slibu nového prezidenta se uskuteční 9. března od 14 hodin. Trvat by měla asi 50 minut, poté se hosté přesunou z Vladislavského do Španělského sálu, uvedla Vohralíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kancléřka nového prezidenta Jana Vohralíková a kancléř Vratislav Mynář

„Budou zde doplnění ostatními hosty, mezitím pan prezident vyjde na balkon, kde pozdraví veřejnost. Potom půjde k soše prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté, co položí květinu, by se rád pozdravil s veřejností, která věřím, že bude lemovat cestu,“ popsala plány.

Generální zkouška se bude konat o den dříve od 15 hodin a zúčastní se jí předsedové obou parlamentních komor.

Předpokládá se účast 800 hostů na inauguraci ve Vladislavském sále, na následnou číši vína ve Španělském sále by mohlo dorazit až 3000 lidí.

Inaugurace se zúčastní i končící prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou. Ti si předtím společně se zvoleným prezidentem Pavlem a jeho ženou dají společný oběd na Pražském hradě, informoval Mynář.

Pozvánky na inauguraci by se měly rozesílat v pátek.

Přehlídka při inauguraci nebude

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám