Hlavní obsah

Pavel navrhne na ústavní soudce Zemanovou a Baxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel navrhne na ústavní soudce Danielu Zemanovou a Josefa Baxu, vyplývá z jeho vyjádření pro Českou televizi a ČTK. Ve středu by měl Hrad odeslat žádost Senátu o souhlas s jejich jmenováním.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Baxa

Článek

Zemanová v minulosti zastávala post předsedkyně Soudcovské unie, Baxa byl předsedou Nejvyššího správního soudu. O Baxovi se v souvislosti s Ústavním soudem spekulovalo již v minulosti.

Návrhy prezidenta na doplnění Ústavního soudu musí schválit Senát. Podle Pavla by se jimi horní komora mohla zabývat již na schůzi 10. května.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Daniela Zemanová

Pavla čeká letos a příští rok obměna většiny z 15 členů soudu. Prvním třem soudcům skončí jejich mandát již v květnu. Funkční období trvá deset let.

Prezident se obrátil na soudy, právnické fakulty i stavovské organizace, aby mu navrhly vhodné kandidáty. S Baxou i Zemanovou se hlava státu sešla v minulých dnech, s dalším kandidátem se setká ve středu.

Blažek: Benda by mohl být kvalitním ústavním soudcem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám