Hlavní obsah

Fiala: Konflikt na Ukrajině může skončit jen tak, že bude agresor poražen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) na pražském Vítkově u připomínky konce druhé světové války řekl, že válka na Ukrajině může skončit jedině tak, že agresor, tedy Rusko, bude poražen. Česká republika podle něj musí dělat vše pro to, aby byla Ukrajina ve svém obranném boji úspěšná.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Fiala

Článek

Fiala začal své vyjádření připomínkou padlých. „Za svobodu, nezávislost je potřeba bojovat. Musíme vděčně myslet na ty, kteří položili život v boji proti nacistickému Německu,“ uvedl.

Historické události dal poté do souvislosti s dneškem. „Připomíná nám to, že porážka brutální ideologie a brutální síly nepřijde sama. Že je potřeba bojovat, a kdyby nebylo odhodlanosti spojenců, tak by nacistické Německo nebylo poraženo,“ prohlásil premiér. Mír podle něj nezískáme tak, že na něj budeme čekat, musíme pro něj něco udělat.

„Nedaleko od nás je brutální válečný konflikt. Každý den můžeme vidět záběry, které nám připomínají scény z druhé světové války,“ řekl Fiala. „Konflikt může skončit jenom tak, že agresor bude poražen, že my všichni uděláme, co můžeme, pro to, aby Ukrajina v tomto obranném boji byla úspěšná,“ dodal předseda vlády.

Pavel na Vítkově: Je to historický paradox, Německo podporuje mír a Rusko je agresor

Domácí

Připomněl také české členství v NATO, letos uplynulo 25 let od vstupu Česka do této organizace. „Nejsme černým pasažérem, ale aktivním hráčem. Zvýšili jsme prostředky, které dáváme do obrany,“ uvedl premiér s tím, že to nám do budoucna zajistí mír a bezpečí. Špatnou službu podle premiéra dělají Česku lidé, kteří ruskou hrozbu zlehčují.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na premiéra navázal. „Měli bychom si zároveň připomenout i to, co přišlo poté, co jsme svobody nabyli. Nakonec jsme se stali součástí společenství, které bylo diktátorské, protilidské, nebylo spravedlivé a neuctívalo základní lidská práva a svobody,“ prohlásil Vystrčil s tím, že je nutné dnes podporovat země jako Ukrajina, které kvůli agresi nemohou žít ve svobodě a bezpečí.

Rusko podniklo další vzdušný útok na energetiku Ukrajiny, poškodilo tři tepelné elektrárny

Zahraniční

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak sdělila, že konflikt na Ukrajině se s tím druhoválečným, co se týče brutality, může srovnávat. „Věříme, že jednou si i Ukrajinci budou moci připomenout svůj den vítězství,“ řekla předsedkyně.

Řehka: Když se zlu ustupuje, vždy to končí tragédií

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) pak prohlásila: „Nikdo z nás si ani v nejhorších snech nemyslel, že evropský kontinent zažije válku, kterou rozpoutala jedna ze zemí, která tehdy při osvobození participovala, byl to Sovětský svaz.“

Náčelník generálního štábu Karel Řehka rovněž vztáhl dějiny k současnosti. „Je to připomínka poučení: když se zlu ustupuje, jsme neteční a stojí se bokem, vždy to končí tragédií, to dnes vidíme na Ukrajině,“ uvedl.

Pietního aktu na Vítkově se účastnil i místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Také on mluvil v odpovědi novinářům o Ukrajině.

„Vždy jsme podporovali Ukrajinu, ať už se to týkalo ekonomické podpory, vojenské, výcviku ukrajinských vojáků v České republice,“ řekl. Dodal nicméně, že situace na bojišti se pro Ukrajinu nevyvíjí dobře, trpí nedostatkem vojáků. Podle Havlíčka máme udělat vše pro to, aby se válka ukončila, zároveň se ovšem postavit za Ukrajinu.

Ukrajinský útok britskými zbraněmi v Rusku dovolen. Pomstíme se, hrozí Zacharovová

Evropa

Výběr článků

Načítám