Hlavní obsah

Pastviny pro divoké koně a zubry se rozšíří o 120 hektarů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen posledních tři sta tisíc korun stačí vybrat na to, aby se mohl rozšířit důležitý životní prostor divokých koní a zubrů v přírodní rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou ve středních Čechách.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami žijí divocí koně, zubři a pratuři.

Článek

Zřizovatel rezervace, společnost Česká krajina vyhlásila před časem veřejnou sbírku na to, aby se mohly oplotit pozemky získané od Středočeského kraje. Na to jsou potřeba zhruba dva miliony korun. „Během několika týdnů bychom mohli získat zbývající část. Pokud se to podaří, tak můžeme zahájit práce a do konce prázdnin bychom mohli zvládnout oplocení postavit a rezervaci zvětšit,“ potvrdil včera Právu ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Rezervace má dvě oddělené části. Jedna je blíže Milovicím a žijí v ní divocí koně přivezení z Velké Británie společně se zpětně vyšlechtěnými pratury. Druhá část je v lokalitě Lipník blíže Benátkám nad Jizerou a tady mají společné pastviny divocí koně se zubry z Polska.

Motorkáři poškodili přírodní rezervaci na Třebíčsku, hledá je policie

Krimi

Zvířatům se v těchto lokalitách výrazně daří a z původních několika kusů se stáda rozrostla. Teď je tady podle Dostála už 26 zubrů, 25 praturů a zhruba sedmdesátka koní. Společnost, která chtěla vracet tyto velké kopytníky do české přírody, od počátku počítala s rozšiřováním chovu. Má nasmlouvané další lokality, kam se postupně množící se zvířata převážejí. Teď už ale začalo být zvířatům u Benátek těsno a bylo třeba rychle pastviny rozšířit. Proces se zdržel na administrativě, ale nakonec se podařilo pozemky pro zvířata získat. Teď už stačí je jen oplotit, aby se životní prostor zubrů a koní mohl zvětšit. Rezervace má nyní 230 hektarů, rozšířit se má o dalších 120 hektarů.

Pomáhají rostlinám, hmyzu a dalším

Zvířata v rezervaci se dokázala postarat o to, že z celé zanedbané lokality, dříve pustošené sovětskými vojsky, mizí agresivní náletové rostliny a traviny dusící jiné druhy rostlin. Koně, zubři a pratuři je spásají, kopyty rozrývají půdu a tím umožňují, aby se tady rozmnožily i vzácné druhy rostlin, za nimiž pak přilétají i další druhy motýlů a mnoho dalšího hmyzu a živočichů. I díky tomu se tato rezervace nedávno stala součástí nově vyhlášené národní přírodní památky Mladá. Ta se nachází v bývalém vojenském prostoru Milovice na území o rozloze 1245 hektarů.

Olomoucký kraj vyhlásil sbírku na pomoc lidem postiženým povodní

Domácí

Národní přírodní památka je zřízena k ochraně cenných lučních a lesních ekosystémů a biotopů vzácných a ohrožených druhů rostlin, jako je například hořec křížatý, a také živočichů, jako je listonoh letní, žábronožka letní nebo modrásek hořcový Rebelův.

„Právě s vytvářením a údržbou biotopů pro tyto organismy pastva velkých kopytníků od roku 2015 pomáhá,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Reklama

Výběr článků

Načítám