Hlavní obsah

Paroubkova argumentace je podle ODS zoufalá

– PRAHA
Novinky, fia

ODS v úterý odmítla tvrzení premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), že je kauza "biolíh" načasovaným spiknutím, které má ovlivnit výsledek voleb. Předseda strany Mirek Topolánek uvedl, že za propuknutím aféry na veřejnost může údajná snaha ČSSD zamést po sobě stopy bráněním mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v informování o této kauze či kriminalizací detektivů, kteří kauzu vyšetřují.

Článek

"Tvrzení ČSSD a Jiřího Paroubka o dlouhodobě připravovaném spiknutí a pučistických praktikách považujeme za absurdní a zoufalé," reagoval Topolánek na premiérovo obvinění, že se ODS snaží za pomoci spřízněných policistů poškodit před volbami ČSSD informacemi o údajném ovlivňování vyšetřování závažných korupčních případů. [celá zpráva]

Podle ODS si za vzniklou situaci mohou sociální demokraté sami, když prý nechali organizovaný zločin, aby se stal součástí státní správy.  "Na veřejnost se případ v plné míře dostal poté, co se objevila snaha bránit mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v informování o této kauze, kriminalizovat detektivy, kteří ji vyšetřují, a zametat stopy," stojí ve stanovisku ODS.

Na údajné snahy policejního prezídia, ministerstva vnitra a premiéra Paroubka bránit ve vyšetřování některých kauz upozornil poslance sněmovního branného výboru šéf ÚOOZ Jan Kubice. [celá zpráva]

Topolánek uznal, že kauza ovlivňuje předvolební souboj

Na otázku, zda není načasování kauzy do předvolebního období podezřelé, odpověděl Mirek Topolánek, že ODS nemá na policejní složky státu žádný vliv. "Nejsme to my, kdo osm let ovládá represivní orgány státu. Je to boj uvnitř policie, kdy slušnější část se už nemůže dívat na to, jakým způsobem se zametají kauzy pod koberec," sdělil Topolánek.  

Zároveň uznal, že aféra ovlivňuje politický souboj před volbami. Prohlásil, že ho tato skutečnost netěší. Sociální demokraté ale podle něj k vypuknutí aféry přispěli tím, že se snažili kauzy nevyšetřovat.

Prezident se vyjádří po volbách

Podle vyjádření svého mluvčího Petra Hájka se prezident Václav Klaus nehodlá do tak závažného případu ve vypjatém předvolebním období vměšovat. "Bezprostředně po volbách si ale vyžádá vyjádření předsedy vlády a ministra vnitra, případně dalších relevantních osob," uvedl Hájek.

Reklama

Související články

Paroubek: Jde o politický gangsterismus

Vedení soc. dem. se v úterý opět ostře ohradilo proti tvrzením šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Podle premiéra a předsedy ČSSD...

Výběr článků

Načítám