Hlavní obsah

Paroubek si to rozházel u sociálních demokratek

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociálně demokratické ženy (SDŽ) jsou nespokojeny se způsobem nominace Aleny Borůvkové na funkci místopředsedkyně ČSSD. Předsedkyně SDŽ Jindřišky Maršové se navíc dotklo prohlášení šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, podle kterého by si strana měla vychovat novou Petru Buzkovou. Jsme politicky zralé a vychovávání máme za sebou, vzkázala Paroubkovi.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková a předseda strany Jiří Paroubek

Článek

Podle SDŽ s nimi nikdo nominaci Borůvkové, kterou schválila pražská ČSSD a předsednictvo strany, nekonzultoval, a ani sama kandidátka nepožádala o podporu. Přitom místopředsednické místo, na něž kandiduje, je vyhrazeno ženám.

"Pokud je stanovena kvóta, tak k mé velké lítosti to s námi nikdo nekonzultoval,“ řekla Právu předsedkyně SDŽ Maršová.

Za pravdu jí dává také místopředsedkyně tohoto hnutí uvnitř ČSSD, které má zhruba 2500 členek, poslankyně Lenka Mazuchová.

"Když už to je, tak by se měla pozice místopředsedkyně se SDŽ konzultovat,“ řekla Právu a dodala: "Že se tak nestalo, to mi docela vadí, ale prostě je to tak. Nebyly jsme požádány o podporu, neprojevila zájem se představit.“

"Vychovávání máme dávno za sebou"

Mazuchová sama za sebe tvrdí, že kvóta pro ženy je zbytečná, neboť pozici si má každý vydobýt sám.

Předsedkyně SDŽ se navíc dotklo prohlášení stranického šéfa Jiřího Paroubka, podle kterého by si ČSSD měla vychovat novou Petru Buzkovou. "Mě to uráží, protože si myslím, že jsme dostatečně politicky vyzrálé ženy, to vychovávání máme dávno za sebou,“ uvedla Maršová.

Podle ní totiž funkce místopředsedkyně strany není od toho, aby někoho vychovávala, ale naopak. Do takové funkce by měli přicházet lidé, kteří mají vize a dokáží je prezentovat.

Pro Maršovou jsou jednoznačnými předpoklady pro výkon funkce místopředsedkyně odbornost, co má již dotyčný za sebou a politická kompetence.

Nominace už bude určovat jen předsednictvo

Předsedkyně SDŽ připouští, že červnová dovolba místopředsedkyně ústředním výkonným výborem nebude jednoduchá. Podle ní totiž nemohou padat nominace z pléna, určuje je pouze stranické předsednictvo. "Uvidíme, jestli budou nové nominace,“ uvedla Maršová.

Připomněla, že o podporu sdružení se ucházela pouze stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám