Hlavní obsah

Paroubek narazil na odpor v ČSSD kvůli Afghánistánu

Právo, Oldřich Danda
Praha

V otázce, zda posílit české jednotky v Afghánistánu, v sociální demokracii panují rozpory. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už ve středu řekl, že ministr obrany Martin Barták nemůže počítat s hlasy sociálních demokratů pro posílení mise o sto vojáků. Paroubkův postoj ale někteří poslanci branného výboru za ČSSD odmítají a posílení by rádi podpořili.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

Přinejmenším žádají ve straně k této věci novou debatu. Paroubek totiž operuje průzkumy, podle nichž 90 procent místních organizací soc. dem. angažmá Česka v Afghánistánu odmítá.

„Pokud budu v menšině, budu akceptovat rozhodnutí strany, ale před rozhodnutím by měla proběhnout diskuse. Mělo by se jednat, nikdo by neměl bez diskuse rozhodnout,“ řekl Právu místopředseda sněmovního výboru Antonín Seďa.

V ČT dokonce uvedl: „Uvnitř sociální demokracie ale není jenom pan předseda, jsou tam i bezpečnostní a branní odborníci.“

Stačilo by symbolické posílení

Misi by Seďa posílil jen symbolicky. „Osobně bych si dokázal představit navýšení o čtyřicet padesát vojáků, ale musely by to být jednotky na výcvik afghánské armády a policie.“

Podobně mluví i poslanec Miroslav Svoboda. „Máme odpovědnost za situaci v Afghánistánu, a proto já nechci a priori říkat, že z ideových důvodů jsem proti posílení mise, já cítím tu odpovědnost,“ řekl Právu.

Po diskusi o postoji ČSSD volá i šéf zahraničního výboru Jan Hamáček, ale zároveň dodává, že ministr Barták celou věc ztížil tím, že dříve svůj úmysl zveřejnil a teprve poté oslovil ČSSD.

„Pokud je naším zájmem konflikt předat do rukou afghánských bezpečnostních sil, tak je potřeba zaměřit se na jejich výcvik. V případě, že bychom se angažovali v této věci, tak si debatu o větším úsilí dokážu představit. Bohužel pan ministr to s námi nediskutoval. První věc, kterou zmínil, bylo nasazení dělostřeleckého radaru Artur, to není ale diktováno afghánskou potřebou, ale potřebou ospravedlnit pořízení tohoto systému,“ řekl Právu Hamáček

"Nechceme misi rušit, ale snižovat"

Paroubek ale ve čtvrtek vydal tiskové prohlášení, v kterém zopakoval svůj názor: „Nesdílím ani v nejmenším nadšení ministra obrany Martina Bartáka nad záměrem amerického prezidenta Baracka Obamy navýšit počet vojáků v Afghánistánu. Mohu předem říci, že záměr ministra Bartáka zvýšit počet českého kontingentu o 100 vojáků ČSSD nepodpoří.“

Podle něj ČSSD neuvažuje o zrušení projektu s ohledem na naše spojenecké závazky. „Jsem ale přesvědčen, že jediné, co můžeme udělat, je postupně snižovat počty. Navyšování počtu vojáků v Afghánistánu tak nepřipadá v úvahu,“ uvedl předseda.

S tím souhlasí i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „ČSSD má v této věci konzistentní postoj. Nesouhlasíme s navyšováním počtu našich vojáků, a pokud nám to umožní dohoda se spojenci, jsme pro postupné snižování naší účasti v misích,“ sdělil Právu.

Stínový ministr obrany za ČSSD Petr Hulinský Právu řekl, že misím chybí koncepce a ministr nyní jedná příliš spontánně. „V tomto momentu bych proto nedoporučoval posílení podpořit,“ uvedl.

Parlament dovolil nasadit 555 vojáků

Parlament na příští rok už schválil armádě mandát pro Afghánistán. Počítá s nasazením maximálně 555 vojáků. Z toho 285 mužů bude hlídat experty rekonstrukčního týmu v Lógaru. Na stejném místě bude působit 40 instruktorů na školení afghánských vojáků.

Na vrtulníkové základně Sharan bude pracovat 110 vojáků jako obsluha tří dopravních vrtulníků Mi-171Š.

Stovka vojáků bude pokračovat ve službě na velitelství v Kábulu. Jde o chemiky, meteorology, zdravotníky či instruktory vrtulníkového letectva. Parlament nedávno schválil i nasazení 20 specialistů na ochranu české ambasády v Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám