Hlavní obsah

Paroubek: Macek si měl na Ratha počkat na chodbě

Novinky, ČTK, fia, köh
PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) označil sobotní útok bývalého místopředsedy ODS Miroslava Macka na ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) za politický. Kdyby prý šlo o ryze soukromou záležitost, mohl si Macek na Ratha počkat třeba na chodbě ministerstva a nenapadat ho na veřejnosti, soudí premiér. Podle Macka šlo o reakci na Rathova neuctivá slova o jeho manželství.

Článek

Miroslav Macek udeřil zezadu Davida Ratha na úvod valné hromady českých stomatologů. [celá  zpráva]

Paroubek po poledni uspořádal tiskovou konferenci, na které označil Mackův útok na Ratha za hysterickou reakci významného člena ODS na vývoj preferencí ČSSD. Incident dal také do souvislosti s nedávnými napadeními Jiřího Dolejše a Kateřiny Jacques. Z jejich podněcování opět obvinil některé novináře. "Vytvářejí slovní pyrotechniku, která přispívá k útokům na veřejné činitele," řekl Paroubek.

"Představitelé ODS spolu s panem Kalouskem vyjadřují svým postojem souhlas s útoky na levici," dodal premiér.

Útok měl podle premiéra politický podtext

"Jak může o cti mluvit známý exponent ODS Miroslav Macek, symbol nejhorších privatizačních praktik a klientelismu," pokračoval Paroubek a dodal, že Mackův útok zezadu byl zákeřný.

Tvrzení, že šlo o ryze soukromou záležitost odmítl premiér s tím, že Macek je významným členem ODS, dlouholetým poradcem prezidenta Klause a působí jako neformální mluvčí občanských demokratů.

Mackovi a ODS podle premiéra vadí to, že Rath v roli ministra zdravotnictví zastavil penězovod z VZP do ODS. V té souvislosti zmínil projekt IZIP a časopis VZP.

Kdyby prý šlo o soukromou věc, měl Macek podle předsedy vlády napadnout Ratha soukromě například na chodbě ministerstva zdravotnictví. Protože ale zaútočil na veřejnosti, považuje předseda vlády útok za politický.

Macek řekl, že sjezd stomatologů byl první příležitostí setkat se s Rathem, a proto mu udělil "výchovnou facku" tam.

ODS se od útoku distancovala, Klaus ho odmítl komentovat

Občanská demokracie se od Mackova chování distancovala, ačkoliv má pro něj lidské pochopení. "Distancujeme se od způsobu, jakým řešil svůj spor Miroslav Macek s Davidem Rathem, jakkoli pro něj a jeho ženu máme lidské pochopení a jakkoli jsme přesvědčeni, že doktor Rath ve svých osobních urážkách zachází příliš daleko," stojí v prohlášení ODS, které poskytl mluvčí strany Jiří Sezemský.

Premiér Paroubek označil vyjádření ODS za předvolební tah a vzkázal prezidentu Klausovi, aby proti Mackovi, který je jeho dlouholetým spolupracovníkem, vyvodil opatření. Klaus to odmítl s tím, že se v současné době nebude ke sporu Macka s Rathem vyjadřovat.

V USA by Macka zastřelila ochranka

Politologové považují Mackův výpad proti Rathovi za primitivní. Navíc podle nich Macek poškodil občanské demokraty v předvolebním boji, a to i přesto, že v současnosti nepatří ke stranickým špičkám. "Je vnímám jako člen ODS, sociální demokracie to může použít k předvolební ofenzivě," domnívá se politolog Michal Klíma. Na výsledku voleb se ale podle něj incident nijak výrazně neodrazí.

Politolog Zdeněk Zbořil připomněl, že ODS deklarovala, že se v debatách nebude pouštět do inzultací. "Málo platné, Macek upozornil, že existuje dědictví ODS 90. let a že takoví lidé v občanské demokracii jsou. Je to důkaz toho, že nemá vychování," uvedl Zbořil. Kdyby se podle něj incident odehrál v Mackem oblíbených Spojených státech, ministerská ochranka by ho na místě zastřelila.

Mnozí politologové také soudí, že útok může ovlivnit volby. Macek je stále vnímám jako člen ODS a sociální demokracie může útoku využít ve svůj prospěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který...

Výběr článků

Načítám