Hlavní obsah

Paroubek: lídrem Bublan, ne Zgarbu

Právo, ada,gö,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někteří lidé z premiérova okolí naléhají, aby se premiér Jiří Paroubek zbavil ministra zemědělství Petra Zgarby. Sázejí přitom na to, že již v minulosti o tom premiér uvažoval. Paroubek to sice ve středu nepotvrdil, ale v každém případě Zgarbu nechce jako volebního lídra soc. dem. na Vysočině.

Článek

Paroubek se k jeho budoucnosti v roli ministra vyjádřil pro Právo zdrženlivě: nejdřív je třeba dotáhnout zásadní změny v Pozemkovém i Podpůrném garančním rolnickém a lesnickém fondu a pak se uvidí. "V tuhle chvíli bych nepoužíval taková slova jako koho to bude stát hlavu," dodal.

Ve čtvrtek chce na mimořádném zasedání předsednictva ČSSD navrhnout za lídra ministra vnitra, nestraníka Františka Bublana.

"Já jsem vždycky uvažoval o Františku Bublanovi," řekl ve středu Právu Paroubek. Se svým nápadem sice může ve vedení své strany uspět, ale tvrdší oříšek to bude na samotné Vysočině. Tam bude kandidátku schvalovat krajská konference již v sobotu. Na tamní organizaci má dosud vliv exministr a vysočinský důchodce Miloš Zeman. Toho sice s Paroubkem pojí přátelské vztahy, ale spor o tamního lídra je rozděluje.

Zeman v září na otázku Práva, zda si dokáže na Vysočině představit jako lídra právě Bublana, odpověděl: "Můj subjektivní názor jako řadového člena ČSSD je, že optimálním krajským lídrem ,sociny" by byl nejzkušenější soc. dem. poslanec českého parlamentu, a tím je Zdeněk Jičínský... Musí o tom rozhodnout členové soc. dem. na Vysočině."

Vedení ČSSD může volebního lídra vetovat

V případě kandidátek má předsednictvo právo veta. Někteří jeho členové se netají tím, že Zgarbu vzhledem ke skandálu kolem Pozemkového fondu za vhodného lídra nepovažují. Místopředseda soc. dem. Paroubek říká něco jiného. Podle něj aféra nehraje v jeho úvahách o lídrovi Vysočiny roli a že Bublan je prostě pro veřejnost populárnějším politikem.

Informované zdroje Právu však řekly, že Paroubek měl na Zgarbu spadeno již dříve, kdy se objevily informace kolem Zgarbova podnikání z dob jeho poslancování. Ministr zemědělství však měl svého zastánce v bývalém premiérovi a šéfovi soc. dem. Stanislavu Grossovi. Nyní Paroubek není údajně ochoten tolerovat nic, co by mohlo poskvrnit soc. dem. při jejím tažení za volebním vítězstvím.

Reklama

Související články

PF: kraj ostrouhal, pozemek získal spekulant

Vedení Jihomoravského kraje zřejmě podá trestní oznámení na postup Pozemkového fondu ČR (PF) kvůli sporům o pozemky u střední zahradnické školy v Brně. Půdu...

Výběr článků

Načítám